BiH

Austrijska ministrica: BiH je postigla napredak, sada je EU na redu

Austrijska ministrica: BiH je postigla napredak, sada je EU na redu
Foto: Screenshot/N1 | Austrijska ministrica: BiH je postigla napredak, sada je EU na redu

BEČ – BiH je postigla veliki napredak u ispunjavanu uslova za reforme, sada smo na redu mi iz EU, rekla je Karoline Etšdler, ministrica Austrije za EU nakon sastanka s Borjanom Krišto, predsjedavajućom Savjeta ministara BiH.

Etšdalerova je citirala nekoliko zakona koji su doneseni, među kojima su o slobodi pristupa informacijama, ombudsmanu, izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, a pohvalila je i započinjanje pregovora s Frontexom oko zajedničkih patrola u BiH radi rješavanja problema migracija. 

"Mogu reći da su i druge države članice ohrabrene da se nastavi. Predsjedavjuća je takođe naglasila da u BiH postoji volja da se radi. Sada je na Komisiji da podnese Izvještaj o napretku kako bi šefovi država i vlada mogli odlučiti o početku pristupnih pregovora s BiH u martu", rekla je. Dodala je da ako postoji politička volja, postoji i mogućnost da u martu dođe do pozitivne odluke za BiH, prenosi N1

Krišto je takođe izrazila nadu da će BiH početi pregovore o članstvu nakon samita evropskih lidera krajem marta. 

"Otvaranje pregovora bilo bi ne samo priznanje naših dosadašnjih napora, već i poticaj za daljnje korake prema ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Uvjerena sam da ćemo zajedno s vama nastaviti graditi stabilnu i prosperitetnu europsku BiH. U tom smislu, vjerujemo da će EU, kao naš partner, nastaviti poticati i podupirati. Ključ uspjeha i temelj održive stabilnosti leže u rješenjima koja proizlaze iz dijaloga i odluka institucija BiH. Na kraju, još ću jednom naglasiti da samo zajedno možemo ostvariti ciljeve koje smo postavili na putu prema EU", rekla je predsjedavajuća Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije