BiH

"Autoputevi Srpske": U izgradnju auto-puta "9. januar" biće utrošeno oko 402 miliona evra

"Autoputevi Srpske": U izgradnju auto-puta "9. januar" biće utrošeno oko 402 miliona evra
Foto: N.N. | "Autoputevi Srpske": U izgradnju auto-puta "9. januar" biće utrošeno oko 402 miliona evra

BANJALUKA - U izgradnju auto-puta "9. januar" Banjaluka – Doboj, kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Republici Srpskoj, biće utrošeno oko 402 miliona evra, koliko je obezbijeđeno kroz kreditne sporazume sa Eropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ i Evropskom investicionom bankom /EIB/, saopšteno je iz preduzeća "Autoputevi Republike Srpske".

Iz ovog preduzeća podsjećaju da se izgradnja ovog auto-puta odvijala kroz dva zasebna projekta, odnosno izgradnjom dionice Doboj–Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara, što je finansirano kreditom EBRD-a, a osnovna cijena ugovora je 185 miliona evra.

"Drugi projekat, odnosno dionica, je Banjaluka–Prnjavor, u dužini od 35,3 kilometra, što je finansirano kreditnim sporazumom sa EIB u iznosu od 160 miliona evra", navodi se u saopštenju.

Zbog dodatnih radova, nepredviđenih okolnosti na samoj trasi, kao i zbog posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" zatražilo je dodatna sredstva kod obje banke i to 10 miliona evra kod EBRD i 47 miliona evra kod EIB, kako bi projekat u potpunosti bio završen sredinom ove godine.

"Sa dodatnim zaduženjem od 47 plus 10 miliona evra, konačna cijena auto-puta `9. januar` iznosiće oko 402 miliona evra ili 5,5 miliona evra po kilometru, što je povećanje u iznosu od 15 odsto od prvobitno ugovorene cijene", precizirali su iz preduzeća "Autoputevi Srpske".

U saopštenju se napominje da za projekte ove veličine i složenosti, navedeno povećanje nije ništa neobično ili nesvakidašnje, kako već danima pokušavaju da prikažu pojedini predstavnici opozicije, iznoseći netačne i zlonamjerne podatke o vrijednosti projekta auto-puta "9. januar".

"Najnoviji primjer je tvrdnja da će auto-put Republiku Srpsku koštati 75 odsto više od planiranog, te da će njegova cijena premašiti 1,17 milijardi KM, odnosno 16,3 miliona KM po kilometru", navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" Banjaluka najoštrije odbacuje paušalne i neutemeljene izjave pojedinih predstavnika opozicije, koji i na taj način pokušavaju da u negativan kontekst stave najznačajniji infrastrukturni projekat u Republici Srpskoj.

"Projekat izgradnje auto-puta `9. januar` Banjaluka-Doboj, odvija se pod budnim okom nadzornog organa, kao i konsultanata samih evropskih banaka, koji od početka realizacije navedenog projekta, pa do danas, nisu imali nijedan jedini prigovor na način izvođenja i praćenja radova", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije