BiH

BH novinari: Osuđujemo verbalne prijetnje Kovačeviću

BH novinari: Osuđujemo verbalne prijetnje Kovačeviću
Foto: Privatna arhiva | BH novinari: Osuđujemo verbalne prijetnje Kovačeviću

SARAJEVO - Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku zbog, kako su naveli u saopštenju "verbalnog napada na novinara televizije BN Vladimira Kovačevića".

"Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD –a, zbog  verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije", navodi se u saopštenju.

Kako su dodali Dodik nije odgovorio na legitimno novinarsko pitanje, već je "Kovačevića i BN TV nazvao izdajnicima", čime je, tvrde, "ponovo pokrenuo političku hajku i pritske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad".

"Posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD-a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni", navode u saopštenju Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima i dodaju:

"UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nositelju najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS. Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštivanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti".

Pozvali su međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da preduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, "zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i sigurnosti novinara u ovoj državi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije