BiH

BHRT gasi signal 30. juna

BHRT gasi signal 30. juna
BHRT gasi signal 30. juna
V. Radenović

SARAJEVO - Radio-televizije Bosne i Hercegovine od 30. juna privremeno će prekinuti produkciju i emitovanje programa, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora ove medijske kuće u Sarajevu.

Iz BHRT-a navode da je ova odluka direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM, od čega od Radio-televizije Federacije BiH potražuju 16,5 miliona i od Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM. Dodaju da institucije države nisu riješile dugotrajan problem naplate RTV takse i finansiranja Javnog servisa.

"Ova odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse. Odluka će imati posljedice na funkcionisanje cjelokupnog sistema javnog emitovanja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje sarađuje s poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena odluka", naveli su iz BHRT-a.

Takođe, zbog krizne situacije u kojoj se ova medijska kuća nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasjedanju. O odluci i dramatičnoj situaciji, osim javnost, obavjestiće domaće i relevantne međunarodne institucije. Upozoravaju da će BiH ukoliko se ništa ne preduzme postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

BHRT-u danas ističe i rok za isplatu dijela dugovanja prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU). Izvjesno je da 1.900.000 švajcarskih franaka, koliko iznosi prva rata, odnosno 20 posto od ukupnog duga BHRT-a, neće sakupiti na vrijeme, ali se nadaju da će i dio biti dovoljan da privremeno, kako kažu, "razmekšaju" EBU i barem kratko odgode problem.

"BHRT ne može osigurati sva sredstva koja EBU traži do zadanog roka. Pokušavamo kroz marketinške aranžmane osigurati bar dio novca kako bismo EBU zamolili za razumijevanje. Ukupan dug prema EBU, čiji počeci datiraju još od 2004. godine, iznosi preko šest miliona švajcarskih franaka", rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Ukoliko iz EBU, ipak, ne budu imali razumijevanja, državnoj televiziji prijete sankcije, koje će se, između ostalog, ogledati i u blokadi prenosa predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj (od 10. juna do 10. jula), a zatim ako bude emitovan program uopšte i Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, brojnih drugih sportskih manifestacija, ali i svih ostalih usluga koje idu putem evrovizijske razmjene.

Rotacija

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora BHRT-a izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice na čelnoj poziciji ovog tijela sjediće Sanja Latinović iz Banjaluke.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

Marketing tim / 02.12.2021 08:25

Najbrže rastuće domaće osiguravajuće društvo volonterskim aktivnostima u servisnim centrima udruženja porodica i djece osoba sa poteškoćama u razvoju obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

ASA Osiguranje | Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

„Korporativna filantropija je sastavni dio vrijednosti utkanih u poslovnu filozofija ASA Osiguranja sa ciljem realizacije vizije našeg Društva o boljem ovdje sada. Volonterskim angažmanom u Udruženju „Dajte nam šansu“ želimo dati aktivan doprinos inkluziji, prihvatanju različitosti, smanjenju nedoumica, stigme i diskriminacije prema djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Ponosni smo na naše kolege, uposlenike ASA Osiguranja koji iz godine u godinu pokazuju iskrenu želju da budu dio volonterskih timova i aktivnosti ove vrste“, izjavio je, Zlatan Deljkić, direktor Sektora ljudskih resursa ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“
Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

Uposlenici ASA Osiguranja će provesti četiri dana u servisnim centrima Udruženja porodica i djece  osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva.

Ovom prilikom dvadeset uposlenika  renomiranog bosanskohercegovačkog osiguravatelja će aktivno uzeti učešće u radno-okupacionim terapijama, biti dio mobilnih timova u terenskoj podršci te uz stručni nadzor sudjelovati u psihološkim radionicama sa korisnicima servisnih centara Udruženja.

„ASA Osiguranje kao društveno odgovorna kompanija je naš dugogodišnji partner u pružanju podrške rada servisnih centara našeg Udruženja. Jako smo sretni što smo pored podrške radu servis centrima koji pružaju besplatne usluge porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, sa ASA Osiguranjem ove godine potpisali i Memorandum o razumjevanju putem kojeg Udruženje „Dajte nam  šansu“ širi saradnju sa jednom od naših najpoznatijih osiguravajućih kuća kroz aktivnosti korporativnog volontiranja, koje realizujemo u prve dvije sedmice decembra, a vjerujem i uskoro putem zapošljavanja osoba s invaliditetom. U tom smislu i organizuje korporativno volontiranje za društveno odgovorne kompanije koje ima za cilj poštivanje različitosti i svijesti o tome kako upravo ono obogaćuje naš profesionalni ali i lični život i iznimno je važan dio korporativne kulture. “, dodala je Ines Kavalec, direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“

Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“
Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

Udruženje „Dajte nam šansu“ je jedino udruženje koje stavlja akcenat na porodice koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju i kao takvo je prepoznato i od strane Kantona Sarajevo gdje je proglašeno institucijom od značaja.

Svoje model servis centara su proširili na teritorij cijele države, tako da danas u BiH ukupno egzistira 7 servis centara ovog tipa. Od osnivanja servis centra pruženo je preko 80 000 besplatnih usluga podrške za članove 800 porodica.

Pored svakodnevnih aktivnosti Udruženje aktivno utiče na mijenjanje zakonskih i podzakonskih akata, te na kreiranje boljeg, humanijeg i socijalno osvještenijeg društva.

Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“
Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

ASA Osiguranje je najbrže rastući domaći osiguravatelj koji posluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

Putem poslovne mreže od skoro 90 prodajnih mjesta primarno koncentrisanih oko svih važnijih poslovnih i administrativnih centara ASA Osiguranje isporučuje superiorno iskustvo u osiguranju kroz ponudu kompletne palete proizvoda neživotnog osiguranja.

Svoje poslovanje ASA Osiguranje bazira na ekonomski pozitivnim rezultatima koje kombinuje sa odgovornim ponašanjem prema zajednicama u kojoj djeluje, stvarajući dodatne i održive društvene vrijednosti.

 

Najčitanije