BiH

Bajden jača američku ulogu u NATO-u

Bajden jača američku ulogu u NATO-u
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bajden jača američku ulogu u NATO-u

BANJALUKA - Dolaskom Džoa Bajdena na čelo Amerike može se očekivati značajno veća uloga SAD u NATO-u, a to se onda može odraziti i na odnose BiH s tom transatlantskom organizacijom, kao i reformske procese u zemlji.

Kako pišu američki mediji, koji su ovih dana analizirali poteze stare i moguće nove administracije, protekle četiri godine američki predsjednik Donald Tramp je na momente pokazivao otvorenu netrpeljivost prema NATO-u, a Evropljanima je zaprijetio da će Amerika prestati stajati iza bezbjednosnog koncepta ako ne budu plaćali više novca za odbranu. Osim toga, Tramp je na sastanku NATO saveznika u Briselu 2017. godine grubo odgurnuo Duška Markovića, premijera Crne Gore, kako bi stao ispred njega za poziranje na zajedničkoj fotografiji. Tramp je Crnu Goru "uzeo na nišan" i naredne godine, optuživši crnogorski narod da je agresivan, što bi moglo Ameriku uvući u treći svjetski rat ako bude morala da brani ovu "ratobornu" NATO saveznicu.

Potpuno suprotnu poruku je poslao Bajden, koji je, sudeći prema svjedočenju Antonija Blinkena, budućeg državnog sekretara SAD, iskazao interes ne samo za NATO, već i za zapadni Balkan, i to uz zajednički i dogovoreni nastup svih zemalja saveznica.

"Izabrani predsjednik Bajden je posvetio mnogo vremena regionu i tim zemljama. On dijeli uvjerenja i vas senatora da možemo pomoći Kosovu da se kreće naprijed, a takođe se nadamo da ćemo moći pomoći i Srbiji da napreduje", rekao je Blinken na saslušanju pred Senatom SAD dan uoči Bajdenove inauguracije, govoreći o politici Bajdenove administracije prema zapadnom Balkanu. 

Kurt Basuener, analitičar Centra za demokratizaciju politike i dobar poznavalac regiona, rekao je za "Nezavisne" da očekuje da će Amerika mnogo tješnje raditi sa saveznicima na pitanjima koja su vezana za zapadni Balkan i BiH, i vjeruje na osnovu izjava i stavova članova nove administracije da će Amerika ponovo strateški više biti angažovana u regionu.

"Mislim da će jedan od elemenata biti nepovredivost trenutnih granica onako kako ih prepoznaju SAD i većina saveznika. U tom smislu Trampova administracija je napravila ogromnu štetu", rekao je Basuener.

Bajden je pri inauguracionom govoru poslao poruku saveznicima da će Amerika popraviti urušena savezništva, što je u srijedu pozdravio Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse.

"Spone između Sjeverne Amerike i Evrope su temelj naše bezbjednosti, a snažan NATO je dobar i za Sjevernu Ameriku i Evropu. Više od 70 godina naša alijansa je garantovala slobodu, mir i bezbjednost za naš narod. Američko vodstvo ostaje ključno kako nastavljamo posao da zaštitimo naše demokratije, vrijednost i međunarodni sistem zasnovan na pravilima", napisao je Stoltenberg u svojoj čestitki Bajdenu.

Što se tiče BiH, ove godine će se ovo osvježavanje transatlantskog partnerstva najviše osjetiti kroz Program reformi, koji predstavlja temelj saradnje BiH sa NATO-om. Primjera radi, u poglavlju II u kojem se govori o odbrambenim pitanjima, ističe se da proces knjiženja vojne imovine još nije završen i da se taj proces nastavlja.

"U skladu s odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH od 24. novembra 2016. godine, koja će stupiti na snagu kad se ispune potrebni uslovi, broj perspektivnih vojnih lokacija će biti ukupno 57", istaknuto je u dokumentu.

Ukoliko se aktivnosti na ovom dokumentu pojačaju tokom godine, to će biti bitno i za zatvaranje OHR-a, oko čega su Njemačka i SAD postigle saglasnost jer je pitanje vojne imovine jedan od ključnih 5+2 uslova za njegovo zatvaranje i prelazak BiH iz dejtonske u briselsku fazu.

Objavljivanje ovog teksta je dijelom  finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije