BiH

Pratite nas na Google news

Batku ukinute sve mjere zabrane

Batku ukinute sve mjere zabrane
Foto: Screenshot / Youtube | Batku ukinute sve mjere zabrane
N.N.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je produženje mjera zabrane za Almira Čehajića Batka, ali Kantonalni sud u Sarajevu je odbio taj prijedlog, te ukinuo sve mjere zabrane, potvrdio je za "N1" portal advokat Omar Mehmedbašić.

Mjere zabrane koje su mi bile ranije određene, ukinute su, a to su zabrana napuštanja mjesta boravka, putovanja, preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti, posjećivanja određenih mjesta i sastajanja s određenim osobama.

Čehajić je, podsjećamo, proveo mjesec dana u pritvoru zbog sumnje da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona maraka. Prijave je podnijelo sedam pacijenata koji su u programu "Otvorene mreže" za kadeverične transplantacije.

Priveden je u okviru akcije kodnog naziva "Network", a tada su izvršeni pretresi na četiri lokacije i izuzeta je određena dokumentacija.

Na jednom od ročišta Čehajić je rekao da "nigdje ne bježi te da je spreman da brani svoju čast, kao da ni za 58 godina života nikad ovako nešto nije doživio".

"Radili smo transparentno. Što se tiče kredita, radi se o revolvingu, dakle digao sam kredit i platio jednoj ženi liječenje, ali kada je stigao prikupljeni novac automatski je to vraćeno. Tužiteljica bi morala znati šta je revolving, ako se već bavi poslom kojim se bavi. Ja nisam vlasnik ničega, niti firme niti udruženja, niti sam bogati manipulator. Bila je situacija s tim čovjekom koji je želio da mu njegova supruga bude donor. To nije bilo moguće jer bi se njen život doveo u pitanje i zbog toga sam prijavljen. Tačno je da je jedna osoba od 2013. čekala na transplataciju, ali tako su ljekari odlučili. Ja njima nisam manipulirao, ja sam njih ohrabrivao", kazao je tada Čehajić.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije