BiH

Bećirović mimo SDP-a, ruši dogovore i traži sankcije za partnere

Bećirović mimo SDP-a, ruši dogovore i traži sankcije za partnere
Foto: N.N. | Bećirović mimo SDP-a, ruši dogovore i traži sankcije za partnere

SARAJEVO, BANJALUKA – Samo dan nakon što je Nermin Nikšić, lider SDP-a rekao da su odnosi u koaliciji (SNSD-SDP-HDZ) dobri, Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH koji dolazi upravo iz SDP-a zatražio je od Evropske unije da uvedu sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a koji je takođe rekao da su odnosi u koaliciji drugačiji od onoga što je bilo u prošlosti kada je u vlasti u Sarajevu bio SDA.

Inače, ovo i nije prvi put da Bećirović radi mimo zvanične i u javnosti proklamovane politike SDP-a o neophodnosti razgovora, dogovora i usaglašvanja spornih pitanja. Recimo, ministri SDP-a, nedavno su na sjednici Savjeta ministara BiH podržali da se ide u proceduru zaključivanja međunarodnih ugovora u vezi sa Istočnom i Južnom gasnom interkonekcijom, međutim praktično isti dan Bećirović je rekao da to neće proći u Predsjedništvu BiH. Takođe, za razliku od većine zvaničnika ove stranke koji ili "mudro ćute" ili kao Nikšić pozivaju na razgovore i dogovore, Bećirović ne propušta priliku da svaki pokušaj dogovora učini nemogućim.

"Deblokiranje određenih finansijskih sredstava Evropke unije predsjedniku Republike Srpske koji otvoreno provodi antidržavnu i antizapadnu politiku predstavljalo bi užasno loš potez nagrašivanja antidejtonske i antievropske politike", rekao je Bećirović.

Prije toga, Bećirović je otvoreno, mimo zvanične politike SDP-a i ostalih članova koalicije rekao da će blokirati projekte Istočne i Južne gasne interkonekcije, a prilikom zvanične posjete Republici Hrvatskoj, tražio je da iz protokola bude isključen ambasador BiH jer mu ne odgovara njegova nacionalnost.

"Bećirović mnogo bolje i uspješnije razgrađuje BiH nego bilo ko drugi. Ona se nalazi u stanju kakvom jeste upravo zbog avanturista i politikanata poput Bećirovića. Poziv na sankcije je krik nemoći da se argumentima razgovara s onima s kojima ne dijeliš mišljenje. Podanička svijest koju manifestuje Bećirović pokazuje da je potpuno nebitno ko je bošnjački član Predsjedništva. Svi bi da drugi, i to silom, završe ono što bi oni željeli. Tu i takvu BiH uskoro neće željeti ni Bošnjaci", rekao je Dodik komentarišući Bećirovićev poziv Evropskoj uniji da predsjedniku Republike Srpske po uzoru na Ameriku, uvedu sankcije.

Zanimljivo je i da je samo dan prije Bećirovićevog poziva EU, njegov stranački šef rekao da "naše je opredjeljenje i spremnost za dogovoranje" te da je bolje potrošiti nekoliko dana na uslagšavanje nego u fazu da preglasavaju jedni druge.

"Mislim da smo na dobrom putu i postoji dobra energija i sinergija", rekao je Nikšić.

Za analitičare, ključno je pitanje da li Bećićirović "solira" ili je ipak dogovoreno unutar SDP-a da neki budu dobri, a neki loši policajci. Takođe, tvred da je zanimljivo kako će se posložiti karte oko izbora predsjednika SDP-a, a već vidimo da Zukan Helez, minsitar odbrane BIH protežira Nikšićev ostanak na čelu stranke, odnonso koristi mogućnost u statutu o "produženom mandatu".

"To produženje mandata čitam kao sugestiju da se ne ugrozi koalicija što će svakako ostale članice koalicije, među njima SNSD i HDZ zdušno podržati, jer im je Nikšić za razliku od Bećirovića, sa kojim su u javnom okršaju, prihvatljivija varijanta. U SDP-u su uvijek postojali različiti pojedinačni glasovi ali je moj utisak da će se zarad mira u koaliciji i oni utihnuti kad to bude potrebno", rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije