BiH

Benjamina Karić objavila snimak sanacije spomenika na Kazanima (VIDEO)

Benjamina Karić objavila snimak sanacije spomenika na Kazanima (VIDEO)
Foto: Srna | Benjamina Karić objavila snimak sanacije spomenika na Kazanima (VIDEO)

SARAJEVO - Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je danas videozapis sanacije spomenika na Kazanima, posvećenog srpskim žrtvama tokom rata u BiH, kojeg su prije dve noći oskrnavili vandali.

"Nadam se da će svi spomenici u Bosni i Hercegovini, koji su vrlo često meta nedobronamjernih biti jednakom brzinom popravljani i čuvani. Sarajevo poštuje i pamti", navela je Karićeva u svojoj ojbavi na društvenoj platformi X.

Inače, riječ je o spomeniku koji je izazvao brojne polemike, jer na njemu nigdje ne piše da je riječ o srpskim žrtvama ratnog zločina koji su tokom posljednjeg rata počinili pripadnici Armije RBiH, ali ni ko je odgovoran za taj zločin.

Na spomeniku na kojem je navedeno da je to "spomenik ubijenim građanima Sarajeva",prije dvije noći crvenim sprejom je ispisano "Živi Caco u nama". Taj spomenik je podignut 2021. godine odlukom Gradskog vijeća Sarajeva.

Ubistva Srba na lokalitetu Kazani na Trebeviću počinili su pripadnici 10. brdske brigade  Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije