BiH

Misija OEBS-a upozorila vlast u Kantonu Sarajevo: Jezik dijeli učenike

Misija OEBS-a upozorila vlast u Kantonu Sarajevo: Jezik dijeli učenike
Foto: OEBS | Berton: Postojanje tri jezika se ne smije koristiti za podjele

SARAJEVO - Misija OSCE-a u BiH upozorila je Kanton Sarajevo da je pravna formulacija navedena u Zakonu o osnovnom obrazovanju tog kantona neprihvatljiva i nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH.

Brus Berton, šef Misije OSCE-a u BiH, ističe da je u toku procedure usvajanja ovog zakona Misija upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju, i to u više navrata isticala nakon usvajanja zakona.

"Izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda", istakao je on i dodao da Misija u potpunosti uvažava da svaki od konstitutivnih naroda ima svoj jezik.

"Ali, smatramo da postojanje tri jezika ne bi smjelo da se koristi u svrhu kreiranja ili produbljivanja podjela u društvu", ističe prvi čovjek OSCE-a BiH.

Iz Misije podsjećaju da su nastavili da iskazuju zabrinutost po ovom pitanju pred relevantnim vlastima nakon izdavanja instrukcije u septembru 2017. godine. "Puna provedba pomenute pravne odredbe zakona, na osnovu koje je izdata ova instrukcija, može dovesti do potpune segregacije djece u Kantonu Sarajevo, što ne doprinosi procesu pomirenja. Od ključnog je značaja u ovom smislu napraviti razliku između izvođenja nastave na jednom od jezika i učenja jezika", ističe Berton i dodaje da izdavanje još jedne instrukcije u novembru 2018. godine ukazuje na nepostojanje volje predstavnika vlasti Kantona Sarajevo da izmijene spornu odredbu o jeziku u zakonu.

Iz kantonalnog resornog ministarstva juče nisu odgovorili na Bertonovu izjavu, a iz Kabineta ministra Elvira Kazazovića su nam rekli da ministru možemo uputiti mail, što smo i učinili, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Na stranici ovog ministarstva stoji objašnjenje koje su izdali u oktobru prošle godine nakon njihove instrukcije iz septembra. U tom objašnjenju stoji da je poštivanje ustavne odredbe o upotrebi jezika konstitutivnih naroda uređeno Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju i da taj zakon propisuje da će se jezici konstitutivnih naroda u BiH upotrebljavati u svim školama, u skladu sa Ustavom BiH i da će svi učenici u školama izučavati pisma koja su u službenoj upotrebi u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije