BiH

Besplatna pravna pomoć za izbjegla i raseljena lica

Besplatna pravna pomoć za izbjegla i raseljena lica
Foto: vladars | Besplatna pravna pomoć za izbjegla i raseljena lica

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za zaključivanje protokola o saradnji Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za ovu godinu, kojim će biti regulisano pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostavljanja ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o sprovođenju aktivnosti u vezi sa pružanjem besplatne pravne pomoći izbjeglicama i raseljenim licima koja polažu pravo na imovinu na teritoriji FBiH u 2018. godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da Vlada Republike Srpske, putem Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, nastavlja sa pružanjem besplatne stručne pravne pomoći u kancelarijama područnih jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u ovoj godini.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zadužena je da obezbijedi kancelarije u okviru područnih jedinica Banjaluka, Bijeljina, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo, Mrkonjić Grad i Nevesinje, kao i stručnu pomoć licima pravne struke koje angažuje Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije zadužen je u ovoj godini da angažuje šest diplomiranih pravnika i šest administrativnih radnika za rad u kancelarijama područnih jedinica Banjaluka, Bijeljina, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo, Mrkonjić Grad i Nevesinje, koje će obezbijediti Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Zbog velikog broja lica koja žive na prostoru Pokrajinske vlade Vojvodine, a imaju imovinu na teritoriji FBiH, uspješno je dogovoren i realizovan prijedlog da bude otvorena kancelarija u Novom Sadu za ove potrebe, navodi se u saopštenju.

O saradnji sa Srbijom na izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini

Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o saradnji Srpske i Srbije na izgradnji Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, gdje će aktivnosti na gradnji pratiti i koordinisati zajednički tim Srpske i Srbije.

U saopštenju nakon sjednice navodi se da su u toku aktivnosti na pripremi tenderske dokumentacije za izradu Glavnog projekta Memorijalnog centra, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Vlada je danas prihvatila i informaciju o potpisivanju Povelje o srpskom kulturnom prostoru između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Povelja o srpskom kulturnom prostoru definiše politiku zajedničkog djelovanja u oblasti kulture.

Vlada Republike Srpske ovlastila je ministra prosvjete i kulture Nataliju Trivić da potpiše povelju o srpskom kulturnom prostoru sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije