BiH

Bevanda: Blokiranje računa UIO je najlošiji scenarij

Bevanda: Blokiranje računa UIO je najlošiji scenarij
Foto: Arhiva | Bevanda: Blokiranje računa UIO je najlošiji scenarij

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), ne želi komentarisati sudske odluke, ali je, ističe, učinio sve da se one ispoštuju pa tako i ona koja je, nažalost, dovela do blokiranja računa UIO.

"Više puta na dnevnom redu UO UIO raspravljalo se o rješavanju ovog problema i bilo je jasno da je ovakav scenarij moguć, ali i da je najlošiji, jer urušava najprofitabilniju i jednu od najboljih institucija BiH", smatra Bevanda.

Ministar podsjeća da je rukovodstvo Uprave ponudilo Upravnom odboru više rješenja, ali da predstavnici FBIH nisu prihvatili nijedno. Dodaje da je nepostojanje dogovora o presudi koja je izvršna dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što prije rješavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BIH.

Ministar Bevanda smatra da tužbe ne vode nigdje osim u ovakve probleme te je podsjetio da je i FBIH nedavno izgubila sudski spor o sličnim pitanjima.

Svjestan težine situacije, ministar Bevanda na svakoj sjednici, kako kaže, na dnevni red stavlja poravnanje među entitetima koje je u zastoju od 2013. godine, a više nema volje ni da se usvajaju odluke o privremenim koeficijentima o raspodjeli prihoda.

Zbog svega Bevanda smatra da bi najbolje bilo otvoriti za javnost sjednice UO, ali i Savjetu ministara i Fiskalnog vijeća, kako bi se vidjelo kome je na prvom mjestu opšti interes i odgovornost, a kome politikantstvo te poziva entitete da pokušaju pronaći kompromis, kako za ovu presudu tako i za raspodjelu prihoda od putarina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije