BiH

Bevanda: Odbor se neće izjašnjavati o dopisu Crnatka o Prilepinu

Bevanda: Odbor se neće izjašnjavati o dopisu Crnatka o Prilepinu
Foto: Ilustracija | Bevanda: Odbor se neće izjašnjavati o dopisu Crnatka o Prilepinu

SARAJEVO - Član Izvršnog obavještajnog odbora Vjekoslav Bevanda izjavio je danas da se ovo tijelo neće izjašnjavati o dopisu koji je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak uputio 24. avgusta povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu.

"Nećemo se izjašnjavati jer to nije nadležnost Izvršnog obavještajnog odbora i ono što je ministar Crnadak u petak, 24. avgusta, poslije podne u medijima najavio da je zatražio od ovog odbora je pogrešna adresa i pogrešna tema. Zakonom je definisano ko odgovara za rad Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i ko nadzire rad ove agencije", rekao je Bevanda.

On je naglasio da je iz medija saznao o tome prije nego što je stigao dopis Crnatka u ponedjeljak, 27. avgusta, napominjući da Odbor nema nikakve nadležnosti po tom pitanju. 

"Odbor je čisto savjetodavni organ. Rad OBA nadgleda predsjedavajući Savjeta ministara. Normalno je da u svom radu uvažava stavove Savjeta ministara i Odbora", rekao je Bevanda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

On je napomenuo da je zakonom propisano i da postoji poseban sporazum između OBA i Ministarstva inostranih poslova BiH kojim je definisano da ovo ministarstvo ili ministar može tražiti svaku bezbjednosno interesantnu informaciju. 

"Nadam se da će se Crnadak, ukoliko želi da dođe do informacije, obratiti na prave adrese i dobiti odgovor", dodao je Bevanda. 

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH ranije je saopšteno da je Crnadak 24. avgusta u dopisu zatražio od Izvršnog obavještajnog odbora dostavljanje svih raspoloživih informacija u vezi sa postupkom donošenja odluke o uskraćivanju prava na ulazak u BiH Zaharu Prilepinu, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke sa važećim zakonodavstvom BiH. 

Crnadak je u dopisu ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom povjerenju između BiH i Ruske Federacije. 

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je da nije odgovoran za zabranu ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH i nije želio da saopšti razloge zbog kojih je OBA donijela takvu naredbu. 

"Nama u Izvršnom obavještajnom odboru OBA, koji čine ministri Mirko Šarović, Vjekoslav Bevanda i ja, nije jasno zbog čega je Igor Crnadak nama poslao upit u vezi sa zabranom ulaska Prilepinu u BiH", rekao je Zvizdić novinarima. 

Ambasada Ruske Federacije u BiH još čeka zvaničnu informaciju od nadležnih u BiH povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu. 

U Ambasadi Ruske Federacije u BiH je danas rečeno da su u kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH, ali da do sada nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju koja bi se odnosila na razloge zabrane ulaska Prilepina u BiH. 

Ruskom piscu Prilepinu u četvrtak, 23. avgusta, zabranjen je ulazak u BiH, navodno, iz bezbjednosnih razloga. 

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH "predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta. 

Prilepin je savremeni ruski pisac, a njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta. 

Ruski pisac trebalo je da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije