BiH

Bevanda: Zvizdić neistinama demantuje Plenkovića

Bevanda: Zvizdić neistinama demantuje Plenkovića
Foto: N.N. | Bevanda: Zvizdić neistinama demantuje Plenkovića

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u povodu posljednjih medijskih istupa i reagovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

"Zvizdić na već prepoznatljiv način insinuira i, služeći se oprobanim receptom zamjene teza kroz iznošenje  demagoških fraza i neistina, na opskuran i nediplomatski način demantuje Vaša istupanja u institucijama Evropske unije u kojima ste u maniru dokazanog demokrate i priznatog političara imali namjeru svojim istupima doprinijeti prepoznavanju i otklanjanju uočenih nedemokratskih barijera u BiH nakon oktobarskih izbora", navedeno je u pismu ministra Bevande.

Naveo je da je očigledno da je Zvizdić svjesno i po ko zna koji put previdio činjenicu da je Republika Hrvatska supotpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Vi, kao legitimni predstavnik Republike Hrvatske, imate obvezu da štitite odredbe tog sporazuma, a pogotovo u dijelu kada se radi o ugroženosti konstitutivnosti naroda u BiH, što je, bez svake sumnje, slučaj nakon opštih izbora kada je cjelokupna domaća i svjetska javnost mogla sagledati frapantnu istinu da jedan konstitutivni narod može, bez imalo skrupula, izabrati člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu", ističe Bevanda.

Također navodi da je Plenković iskazao spremnost da snagom svog autoriteta i legitimnim putem ukaže predstavnicima institucija Evropske unije na anomalije i nedemokratsko ponašanje, s izraženom tendencijom majoriziranja najmalobrojnijeg naroda u BiH.

"Na kraju želim napomenuti da Savjet ministara BiH nije vlada pa samim tim ni Zvizdić nije premijer, tako da iskazani stavovi Zvizdića u medijima ne predstavljaju službene stavove Savjeta ministara BiH, nego su to isključivo osobni ili stranački stavovi i nevješt pokušaj politiziranja i dezinformiranja javnosti i stavljanje ključnih pitanja i problema za demokratsku, ali i svaku budućnost BiH u drugi plan", naveo je Bevanda.  

Plenkoviću je zahvalio za cjelokupan napor i za, kako je naveo, nemjerljiv doprinos tome da istina o "političkom nasilju nad Hrvatima" u BiH bude prezentovana institucijama EU te u konačnici na doprinosu demokratskom putu BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, zajednici kojoj hrvatski narod u BiH teži i za koju živi, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije