BiH

Bevanda i Nesl potpisali tri ugovora vrijednosti 48 miliona evra za koridor 5c

Bevanda i Nesl potpisali tri ugovora vrijednosti 48 miliona evra za koridor 5c
Foto: Ustupljena fotografija | Bevanda i Nesl potpisali tri ugovora vrijednosti 48 miliona evra za koridor 5c

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl potpisali su juče tri ugovora o grantu ukupne vrijednosti oko 48 miliona evra.

Ceremoniji potpisivanja u ime donatora prisustvovali su specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler i ambasadorka Kraljevine Švedske u BiH Johana Stromkvist. 

Bevanda je pojasnio je da su potpisana tri ugovora kojima će biti obezbijeđena bespovratna sredstva EU za dva projekta na koridoru Pet C te Švedske vlade za jedan projekt zaštite životne sredine u Živinicama, saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH. 

"Prvi ugovor koji smo potpisali odnosi se na izgradnju poddionice autoceste Poprikuše - Nemila čime je osigurano 36.074.000 evra bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Ovaj projekt izuzetno je značajan za Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH jer sada imaju dodatna sredstva za izgradnju 5,1 kilometar na ovoj važnoj poddionici Koridora Pet C", naglasio je Bevanda. 

Istakao je da se drugi ugovor odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava EU u iznosu  9.180.000 evra za izgradnju oko dva kilometra tunelske dionice autoputa prema međunarodnim standardima u Tunelu Ivan. 

"Za oba ova projekta bespovratna sredstva osigurala je EU, a EBRD će upravljati grantovima.  Potpisali smo i treći ugovor o grantu vrijedan 2,5 milijuna eura koji dodjeljuje EBRD i Švedska vlada kako bi se izgradila sanitarna deponiju u Živinicama", rekao je ministar.  

Zahvalio je Zatleru i Stromkvistovoj, te je naglasio da očekuje da će u budućnosti biti još više sličnih projekata, stoji u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije