BiH

Bevanda s ambasadorima Slovenije i Katara o poboljšanju saradnje

Bevanda s ambasadorima Slovenije i Katara o poboljšanju saradnje
Foto: Ministarstvo finansija i trezora BiH | Bevanda s ambasadorima Slovenije i Katara o poboljšanju saradnje

SARAJEVO – Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora, primio je danas u odvojenim susretima ambasadore Slovenije u BiH Zoricu Bukinac i Katara Sultana bin Ali Al-Khatera, a osnovne teme razgovora bile su jačanje ekonomskih veza i privlačenje investicija u BiH.

Bevanda je naglasio u razgovoru s ambasadarkom Slovenije Zoricom Bukinac da su odnosi dvije zemlje dobri u svim oblastima te da se vlasti u BiH trude da stvore ambijent za strana ulaganja tako što, između ostalog, preuzimaju standarde Evropske unije.

Bukinac je naglasila da će BiH uvijek biti prioritet za njenu zemlju odakle nastoje pomoći da se nastavi proširenje EU pridruživanjem zemalja zapadnog Balkana te da BiH što prije dobije status kandidata.

Sagovrnici su se složili da su nužne reforme u svim segmentima društva kako bi se poboljšali uslovi rada poslovnoj zajednici u BiH i kako bi se privukle strane investicije.

Stvaranje boljih uslova za privlačenje stranih investicija bila je tema sastanka i s ambasadorom Katara koji je posebno naglasio interes za ulaganja u bankarski sektor.

Bevanda je naglasio tokom sastanka s Al-Keterom da postoji ustavna nadležnost za pojedine oblasti poslovanja, ali i zakonski okvir za određene poslovne olakšice kako što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Katara što stvara mogućnost bolje saradnje.

Na sastanku je naglašeno da su nadležnosti iz privrednog domena uglavnom na entitetskom nivou te treba i kroz privredne komore uspostavljati saradnju među privrednicima, ali i kroz poslovne forume koji se održavaju u obje zemlje.

Ambasadori su čestitali Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra finansija i trezora BiH te su se interesovali za aktualnu politčku situaciju i buduće aktivnosti koje se, uglavnom, temelje na usvajanju proračuna za ovu godinu i ispunjavanja obveza iz Programa reformi, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije