BiH

Bez kon­ce­si­ja vade šljunak i pijesak

Bez kon­ce­si­ja vade šljunak i pijesak
Bez kon­ce­si­ja vade šljunak i pijesak

BA­NJA­LU­KA, BI­JE­LJI­NA - Iako se iz ri­je­čnih ko­ri­ta u Re­pu­bli­ci Srpskoj sva­ke go­di­ne izva­de sto­ti­ne hi­lja­da ku­bnih me­ta­ra pi­jes­ka, šljun­ka i ka­me­na, ne pos­to­ji ni­je­dna iz­da­ta kon­ce­si­ja za nji­ho­vu ek­splo­ata­ci­ju.

Na­ime, u Ko­mi­si­ji za kon­ce­si­je RS ka­žu ka­ko se ma­te­ri­jal ek­splo­ati­še na osno­vu vo­dnih sa­gla­snos­ti, a po osno­vu ko­jih se pri­ku­plja zna­tno ma­nje nov­ca ne­go što bi se sa­ku­pi­lo na osno­vu Za­ko­na o kon­ce­si­ja­ma. Uz sve to, tvrde, do­la­zi i do zlo­upo­tre­ba.

"Za­ko­nom o vo­da­ma re­gu­li­še se da je di­slo­ka­ci­ja i va­đe­nje ma­te­ri­ja­la u ko­ri­ti­ma i vo­dnom ze­mlji­štu do­zvo­lje­na u obi­mu i na na­čin ko­jim se ure­đu­je ko­ri­to i vo­dno ze­mlji­šte, ili ako slu­ži spro­vo­đe­nju mje­ra za­šti­te, na osno­vu iz­da­tih vo­do­pra­vnih aka­ta. Svje­do­ci smo da se kon­ti­nu­ira­no vrši ek­splo­ata­ci­ja ma­te­ri­ja­la iz vo­do­to­ko­va u ne­do­zvo­lje­nom obi­mu ko­jim se ne ure­đu­je ko­ri­to i vo­dno ze­mlji­šte, već se vrši traj­na de­gra­da­ci­ja is­tog s ne­sa­gle­di­vim po­slje­di­ca­ma", ka­žu u Ko­mi­si­ji.

Do­da­ju ka­ko se va­đe­nje ma­te­ri­ja­la na osno­vu vo­dne sa­gla­snos­ti iz vo­do­to­ko­va u svrhu održa­va­nja ko­ri­ta i ko­riš­će­nje vo­dnog ze­mlji­šta ve­oma čes­to zlo­upo­tre­blja­va i ne spro­vo­di u skla­du s odo­bre­nim.

"Ko­mi­si­ja na­gla­ša­va da ja­vna do­bra i pri­ro­dna bo­gat­stva ne bi tre­ba­lo us­tu­pi­ti na ko­riš­će­nje bez spro­ve­de­nog pos­tup­ka do­dje­le kon­ce­si­je u ska­du sa Za­ko­nom o kon­ce­si­ja­ma. Zbog to­ga uka­zu­je­mo na ne­op­ho­dnost pre­du­zi­ma­nja sna­žni­jih akti­vnos­ti u ci­lju uvo­đe­nja ove oblas­ti u kon­ce­si­oni odnos, jer je to je­di­ni na­čin da se ova oblast ure­di", na­vo­di se u iz­vje­šta­ju o ra­du Ko­mi­si­je za pro­šlu go­di­nu, a ko­ji će se us­ko­ro na­ći pred po­sla­ni­ci­ma Na­ro­dne skup­šti­ne RS.

Za­klju­ču­ju ka­ko kod va­đe­nja ma­te­ri­ja­la iz vo­do­to­ko­va ni­su na­prav­lje­ni ni­ka­kvi po­zi­ti­vni ko­ra­ci u smi­slu uvo­đe­nja ove oblas­ti u kon­ce­si­oni odnos, do­da­ju­ći ka­ko na­dle­žno mi­nis­tar­stvo ni­je ura­di­lo ni­šta zna­čaj­no po tom pi­ta­nju.

U Mi­nis­tar­stvu po­ljo­pri­vre­de, šu­mar­stva i vo­do­pri­vre­de RS ka­žu ka­ko ne pos­to­ji plan­ski osnov za ut­vrđi­va­nje op­šteg in­te­re­sa za do­dje­lu kon­ce­si­ja za va­đe­nje ma­te­ri­ja­la iz vo­do­to­ka.

"Pro­pi­si­ma iz oblas­ti vo­da va­đe­nje ma­te­ri­ja­la se vrši ra­di omo­gu­ća­va­nja pro­ti­caj­nog pro­fi­la i ne­sme­ta­nog te­če­nja, a ne ra­di ek­splo­ata­ci­je re­sur­sa. Uko­li­ko pos­to­je zlo­upo­tre­be, one se ne odno­se na pos­tu­pa­nje ko­je ni­je u skla­du s vo­dnim akti­ma, či­je iz­vrše­nje je u na­dle­žnos­ti In­spe­kto­ra­ta RS", ka­žu u Mi­nis­tar­stvu.

Do­da­ju ka­ko su pri­pre­mi­li pri­je­dlog do­pu­ne Kri­vi­čnog za­ko­ni­ka RS, kao i iz­mje­ne i do­pu­ne Za­ko­na o vo­da­ma, ko­ji­ma su pre­dvi­đe­ne zna­čaj­ni­je san­kci­je za pre­krša­je i kri­vi­čna dje­la u ovoj oblas­ti. Do­ne­sen je i no­vi pra­vil­nik o va­đe­nju ma­te­ri­ja­la.

U pre­du­ze­ću "Vo­de Srpske" ka­žu ka­ko je ta­čno da je Za­kon o kon­ce­si­ja­ma pre­dvi­dio da se, izme­đu os­ta­log, kon­ce­si­ja mo­že do­di­je­li­ti i za va­đe­nje ma­te­ri­ja­la iz vo­do­to­kova, ali i do­da­ju ka­ko je va­đe­nje i di­slo­ci­ra­nje ma­te­ri­ja­la iz vo­do­to­ko­va u RS je­dna od osno­vnih mje­ra ure­đe­nja vo­do­to­kova i obav­lja se na osno­vu Za­ko­na o vo­da­ma. "Vo­de Srpske" u skla­du s tim za­ko­nom ugo­vo­re o ure­đe­nju vo­do­to­kova po­tpi­su­je s pri­vre­dnim su­bje­kti­ma.

"Kon­tro­lu re­ali­za­ci­je tih ugo­vo­ra vrše nad­zor­ni or­ga­ni 'Vo­da Srpske', pri če­mu je is­klju­če­na mo­gu­ćnost zlo­upo­tre­ba. Even­tu­al­ne zlo­upo­tre­be u pra­ksi mo­gu da se odno­se sa­mo na ne­do­zvo­lje­nu ek­splo­ata­ci­ju ma­te­ri­ja­la iz vo­do­to­ko­va. U ta­kvim slu­ča­je­vi­ma, JU 'Vo­de Srpske' oba­vje­šta­va­ju na­dle­žne in­spe­kcij­ske slu­žbe", ka­žu oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije