BiH

Bez konkursa do državnog posla

Bez konkursa do državnog posla
Foto: N.N. | Bez konkursa do državnog posla

SARAJEVO - Zapošljavanje u javnim preduzećima u Federaciji BiH je netransparentno, vrlo rijetko je išlo preko konkursa, što je menadžmentu otvorilo prostor za mogućnost koruptivnog djelovanja.

Ovo je u suštini pokazala revizija učinka na temu "Transparentnost zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH", koju je uradila federalna Kancelarija za reviziju institucija, a u kojoj se navodi i to da je zapošljavanje u javnim preduzećima "zatvoreno" za širu javnost.

"Izostala je i društvena odgovornost imenovanih osoba, koje u skladu sa datim javnim ovlaštenjima imaju obavezu transparentnosti u obavljanju svih svojih dužnosti, pa tako i prilikom zapošljavanja", naveli su revizori.

Analizirajući podatke iz devet javnih preduzeća, revizori su zaključili da je od 2014. do 2016. godine primljeno 2.282 radnika, od toga 1.674 bez konkursa, a na taj način najviše su zapošljavali "Elektroprivreda BiH" i "Elektroprivreda HZ HB", a za njima nisu zaostajali ni "BH Telecom" i JP "BH pošte".

Zapošljavali na osnovu prijava

U javna preduzeća najviše ljudi se zapošljavalo na osnovu prijava koje su poslali bez ikakvih prethodnih obavještenja i neposrednim putem, po principu poznatog kandidata i na taj način najčešće su pripravnici zasnivali stalni radni odnos.

"Informacije o zapošljavanju u javnim preduzećima, u većini slučajeva, nisu bile javno objavljene i dostupne svim nezaposlenim i zainteresovanim licima, tako da isti nisu imali jednake šanse za zapošljavanje", napisali su revizori.

Istraživanje revizora pokazalo je da zbog netransparentnog zapošljavanja nisu pružene svima iste šanse, a nezaposlene osobe koje godinama traže zaposlenje gube povjerenje u rad javnog sektora i zbog nezadovoljstva sve više napuštaju državu, što će u budućnosti uticati na ekonomski potencijal.

"Vlada FBiH je, u prethodnim godinama bezuspješnim inicijativama, pokušavala riješiti pitanje transparentnosti zapošljavanja. U 2011. godini donijela je zaključak kojim je zadužila sva federalna ministarstva da putem predstavnika državnog kapitala u nadzornim odborima osiguraju da u statutima bude unesena odredba kojom će se omogućiti zapošljavanje mimo javnih konkursa. Međutim, ovaj zaključak, ni nakon sedam godina od njegovog donošenja, nije realizovan, odnosno javna preduzeća u svoje statute nisu unijela navedenu odrednicu", piše u revizorskom izvještaju.

"Princip jednakog pristupa"

Za razliku od BiH, u drugim zemljama prilikom zapošljavanja u javnom sektoru osnovni princip je "princip jednakog pristupa", koji je zasnovan na ideji da svaki građanin ima pravo da se zaposli u javnom sektoru. Pored toga, postoji i "princip zasluga", koji je zasnovan na ideji da se za radno mjesto biraju najbolji. U velikom broju zemalja kao što su Belgija, Češka, Finska, Mađarska, Luksemburg, Crna Gora, Norveška, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija, Švedska itd., poslodavci imaju zakonsku obavezu da prijavljuju sve oglase za radna mjesta putem javnih službi za zapošljavanje, što u BiH, takođe nije slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije