BiH

Bez odluke za Travnik, HDZ cilja fotelju načelnika, SDA bi reprizu izbora

Bez odluke za Travnik, HDZ cilja fotelju načelnika, SDA bi reprizu izbora
Foto: Anadolija/Arhiva | CIK bez odluke za Travnik, HDZ cilja fotelju načelnika, SDA bi reprizu izbora

TRAVNIK - Ni mjesec nakon smrti Mirsada Pece (SDA), koji je umro na dan izbora, na kojim je pobijedio u trci za načelnika Travnika, još se ne zna ko će u naredne četiri godine biti na čelu te opštine.

Stranačke kolege Pece, koji je osvojio 10.340 glasova, ističu da je jedino prihvatljivo i logično organizovanje novih izbora u ovoj opštini.

S druge strane, iz HDZ BiH, čiji je kandidat Goran Pejaković sa osvojenih 6.946 glasova drugorangirani na izborima, smatraju da bi jedno od rješenja moglo biti da se upravo Pejakoviću dodijeli mandat načelnika.

Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK, kaže da se na odluku CIK-a, a koji je potvrdio rezultate izbora u Travniku, te mandat dodijelio preminulom Peci, žalio HDZ BiH, ali je, kako kaže, žalba odbijena.

"HDZ BiH je uložio žalbu, u smislu da bi mandat trebalo da bude dodijeljen sljedećem kandidatu, a to je kandidat HDZ-a. Međutim, Sud je to odbio i rekao 'ne'. Dakle, biće organizovani novi izbori. Ko pobijedi, biće novi načelnik svih građana Travnika i želimo mu puno uspjeha", naveo je Mekić u izjavi za "Nezavisne novine".

Pošto, kako pojašnjava, mandat ne može preuzeti pobjednik izbora, on bi trebalo da bude dodijeljen pobjedniku ponovljenih izbora.

"Načelnik je umro, ne može preuzeti dužnost, dakle slijede novi izbori. Jer, recimo, kada načelnik, svojom voljom da ostavku na tu poziciju i bude imenovan na novu funkciju, recimo, funkciju ministra, organizuju se izbori", pojasnio je Mekić.

Ipak, on ne očekuje da će se ponovljeni izbori organizovati uskoro.

"Treba ostaviti rok za kandidature, provjere, štampanje glasačkih listića, skraćenu kampanju. Tako da bi se oni mogli ponoviti za nekih 60 dana", rekao je Mekić.

S druge strane, Bojan Domić, predsjednik Opštinskog odbora HDZ BiH Travnik, kaže da su uložili žalbu na odluku CIK-a koja se odnosi na broj glasova za svakog kandidata. Ta žalba je odbijena. Uložiće, međutim, najvjerovatnije i žalbu na odluku CIK-a o potvrđivanju izbornih rezultata.

"Činjenica je da gospodin Peco nije preuzeo mandat. Mandat se preuzima potpisivanjem izjave. Tako da će vjerovatno ići i žalba na odluku o potvrđivanju rezultata", kazao je Domić.

Epilog svega bi, kako je dodao, trebalo da bude da će Centralna izborna komisija ubuduće morati da prepozna ovakve situacije posebnom odlukom.

"Mislim da ni prijevremeni izbori nisu rješenje, kao ni ponovljeni. Očekujem da će Središnje izborno povjerenstvo naći neki drugi način izlaska iz ove situacije. Jedno od rješenja je i da naš kandidat bude proglašen načelnikom. Jednako je legitimno svakom drugom. Najbliža logika je da to bude drugoplasirani kandidat. Naravno, ne stoji to decidno, ali pogotovo ne stoji da se održavaju prijevremeni ili ponovljeni izbori", rekao je Domić za "Nezavisne novine".

Iz CIK BiH su nam kratko kazali da trenutno ne mogu davati nikakve izjave u vezi sa Travnikom. U Sudu BiH nam je potvrđeno da je odbijena izborna žalba koja se odnosi na Travnik, ali nismo uspjeli saznati na šta se ta žalba konkretno odnosi.

Iz SDA poručuju da je u FBiH u ranijim godinama zabilježeno više primjera smrti opštinskih načelnika, a svaki put nakon toga, kako kažu, mandati nisu dodjeljivani drugorangiranim kandidatima na izborima, već su izbori ponavljani. Kako dodaju, dok se ne izabere novi načelnik Travnika, zakon predviđa mogućnost da aktuelni načelnik bude na čelu opštine. Na čelu Travnika trenutno je Admir Hadžiemrić, kadar SDA.

Podsjetimo, kada je riječ o kandidatima za načelnika Travnika, osim Pece, za kojeg je bio koban virus korona, preminuo je još jedan. Savez za bolju budućnost potvrdio je da je 30. novembra iznenada umro njihov član Elvedin Kanafija, koji je takođe bio kandidat za travničkog načelnika, a osvojio je 1.232 glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije