BiH

Bez pomaka u pregovorima o Izbornom zakonu, uključuje se Venecijanska komisija

Bez pomaka u pregovorima o Izbornom zakonu, uključuje se Venecijanska komisija
Foto: Ilustracija | Bez pomaka u pregovorima o izborima, uključuje se Venecijanska komisija

SARAJEVO - U Sarajevu je završen sastanak političkih lidera sa američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak i šefom Delegacije EU Larsom Gunarom Vigemarkom povodom izmjena Izbornog zakona. Dogovora, ponovo, nije bilo.

Kako je izjavio lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka, u problematiku u vezi sa izmjenama Izbornog zakona će se uključiti Venecijanska komisija.

"Nije pomaka nikakvih bilo, radilo se na usaglašavanju stavova. Atmosfera je bila dobra i bilo je pokušaja da se postigne dogovor. Bit će angažovana Venecijanska komisija, posebno za neke elemente koji su pominjani a koji se tiču evropskih standarda", kazao je Izetbegović.

Dodao je da ovo nije kraj i da pitanje ostaje otvoreno sve do izbora.

"Ovo se može rješavati sve do petog oktobra. Idu izbori, a izmjene se mogu očekivati do početka oktobra. Komisija će se uključiti u narednih desetak dana. Svi su ostali kod svojih stavova, s tim da HDZ insistira da treba rješavati pitanje Predsjedništva", dodao je Izetbegović.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je kazao da nije bilo spektakularnih pomaka.

"Nije bilo spektakularnih pomaka. Prvi put sam ja prisustvovao ovom sastanku, razgovori su protekli u korektnom tonu. HDZ je insistirao na rješavanju pitanja Predsjedništva BiH", kazao je.

Osim Izetbegovića i Nikšića, sastanku su prisustvovali i politički direktor SDP-a Damir Mašić, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i generalni sekretar Zlatko Miletić, član Predsjedništva SBB-a Damir Arnaut, te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije