BiH

BiH 28. februara predaje Junkeru odgovore na Upitnik Evropske komisije

BiH 28. februara predaje Junkeru odgovore na Upitnik Evropske komisije
Foto: N.N. | BiH 28. februara predaje Junkeru odgovore na Upitnik Evropske komisije

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da su stvoreni svi preduslovi da u narednih sedam dana budu pripremljeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije i da 28. februara budu predati predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

"Upitnik je sada pri kraju i teško da mogu sa ove pozicije člana Predsjedništva govoriti kada će biti završen. To je u rukama onih koji su zaduženi za to, u rukama Savjeta ministara i nadam se da nema razloga da ga ne predamo 28. februara Junkeru", rekao je Čović.

Čović kaže da se dogovorio sa Junkerom da će mu 28. februara biti predat Upitnik u Sarajevu.

"To bi bio posljednji uslov u ovoj fazi, da okončamo kandidatski status. S druge strane, do tada ćemo procijeniti napredak i političku spremnost kada je riječ o promjeni Izbornog zakona i načina izbora članova Predsjedništva, Doma naroda - gdje danas imamo različite političke stavove", naglasio je Čović.

On je istakao da je Izborni zakon bio je jedna od glavnih tema njegovog današnjeg razgovora sa Junkerom.

"Pojasnio sam zašto moramo u paketu riješiti pitanje legitimnog predstavljanja kada je riječ o Predsjedništvu i Domu naroda. Želimo da obezbijedimo sprovođenje izbora, da nemamo problema u sprovođenju izbornih rezultata", izjavio je Čović za Televiziju N1.

Naglašavajući da je Junker dobro obaviješten o svemu, Čović je rekao da o detaljima nisu razgovarali.

"O detaljima ćemo već od iduće sedmice - zajedno sa ekspertima međunarodnih institucija. Ustav ne možemo promijeniti, ali Izborni zakon možemo. Nakon idućih izbora možemo realizovati radikalnije mjere, odluku `Sejdić-Finci` i presude Suda u Strazburu. Bitno je postići minimum koji možemo za ova tri mjeseca", istakao je Čović.

Negirajući tvrdnje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokušava da na dnevni red ugura izbor članova Predsjedništva, Čović je poručio da nikada neće prihvatiti mogućnost da se na izbore izlazi sa zakonom koji neće obezbijediti legitiman izbor predstavnika hrvatskog naroda.

On je napomenuo da su i Junker i komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini precizno rekli da niko neće nametati rješenja, da se političari u BiH moraju dogovoriti.

Čović je istakao da će sve biti rješavano isključivo u Sarajevu, a ne u Istanbulu, Ankari ili na nekoj drugoj destinaciji.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Savjetu Evropske unije u februaru 2016. godine.

Bosni i Hercegovini je zbog specifičnog ustavnog uređenja trebalo više vremena od susjednih zemalja da odgovori na postavljena pitanja. Naime, odgovore na upitnike Evropske komisije u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori sačinjavao je samo jedan nivo vlasti (državne institucije) dok su u slučaju BiH u proces odgovaranja bili uključeni državni, entitetski i kantonalni nivoi vlasti kao i Brčko distrikt BiH (odnosno 13 nivoa).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije