BiH

BiH dobila podršku sedam članica EU, u decembru otvara pretpristupne pregovore?

BiH dobila podršku sedam članica EU, u decembru otvara pretpristupne pregovore?
Foto: N.N. | BiH dobila podršku sedam članica EU, u decemtru otvara pretpristupne pregovore?

SARAJEVO - Ministri spoljnih poslova Italije, Češke, Slovačke, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Austrije pisali su visokom komesaru EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju da u decembru bude donesena odluka o otvaranju pretpristupnih pregovora sa BiH, saopštili su članovi delegacije Savjeta za opšte poslove pri Savjetu EU.

Članovi ove delegacije to su danas u Sarajevu prenijeli članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, te izrazili očekivanje da će ključne institucije EU u decembru donijeti odluku o otvaranju pretpristupnih pregovora.

Pozdravljen je napredak koji je BiH napravila usvajanjem seta reformskih zakona kojima su ispunjeni neki od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te upućen poziv za nastavak procesa reformi s ciljem da se dodatno ubrza evropski put BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom sastanka članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su različite poglede na izazove koji se nalaze pred institucijama BiH u vezi sa ispunjavanjem preostalih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Članovi Zajedničke komisije zahvalili su delegaciji iz EU za snažnu podršku procesu proširenja i evropskih integracija BiH, kao i svih zemalja zapadnog Balkana, uz ocjenu da bi odluka o otvaranju pretpristupnih pregovora za BiH bila od ključnog značaja za političku i ekonomsku stabilnost, te ogroman podsticaj za nastavak reformi na evropskom putu BiH, prenosi Srna.

Pojedine zemlje EU zalažu se da već u decembru bude donesena odluka o otvaranju pregovora sa BiH za njen pristup EU, čime bi se ojačala podrška reformskim naporima koji su vidljivi u BiH, rekla je državni sekretar za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić.

Ona je navela da se očekuje da će se u decembru ove godine sprovesti rasprava o tome kako dalje, te da se prepoznaje veliki napredak koji je BiH učinila u posljednjih devet mjeseci nakon formiranja vlasti.

"Stranke okupljene u vladajućoj koaliciji imaju jasan proevropski program posvećen reformama koje će dalje voditi BiH na evropskom putu", ocijenila je Zgombićeva i dodala da Hrvatska zna koliko pretpristupni postupak zahtjevan, ali da je na dobrobit društva u cjelini, odnosno, svih naroda u BiH.

Ona je rekla novinarima u Sarajevu da društvo može napredovati sprovođenjem reformi na evropskom putu.

"Drago nam je da je usvojen snažan paket zakona - pet zakona zacrtanih na evropskom putu, a posebno bih izdvojila izmjene Zakona o Viskom sudskom i tužilačkom savjetu jer one obezbjeđuju integritet pravosuđa i jačaju povjerenje građana u pravosuđe", ocijenila je Zgombićeva.

Ona je naglasla da se pojedine zemlje EU, koje su potpisale pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju, zalažu da već u decembru bude donesena odluka o otvaranju pregovora sa BiH za njen pristup EU.

"To bi bio pravi put naprijed, kojim bi se ojačala podrška reformskim naporima koje vidimo u BiH", ocijenila je Zgombićeva.

Ona je poručila da su došli u BiH kako bi joj pružili podršku na evropskom putu, znajući da je ovo važan trenutak ove jeseni, budući da Evropska komisija završava izvještaj o napretku svake od zemalja koje su obuhvaćene procesom proširenja.

"Savjet za opšte poslove priprema za Evropski savjet koji okuplja čelnike država članica EU izvještaj i ono što je posebno važno da raspravljamo i o tematici proširenja", napomenula je Zgombićeva.

Ona je dodala da će se na Savjetu raspravljati i u decembru o tome kako je svaka od država kandidata, i svih drugih država obuhvaćenih procesom proširenja, učinila napredak.

U Sarajevu, osim predstavnika Hrvatske borave predstavnici Bugarske, Rumunije, Mađarske i Poljske. U radnoj posjeti boravi i grupa visokih predstavnika država članica EU koje svoje države predstavljaju u Savjetu za opšte poslove, tijelu koje vrši koordinaciju i pripremu sastanaka Evropskog savjeta.

Posjeta BiH realizovana je na inicijativu Hrvatske u takozvanom Salzburg formatu u kome su posjetli i neke druge zemlje poput Ukrajine i Moldavije.

Delegaciija se sastala sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem i predjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

Državni sekretar za evropske poslove Rumunije Danijela Gitman poručila je da njena zemlja želi vidjeti što brži napredak BiH ka članstvu u EU da se nada se odluci o otvaranju pregovora do kraja decembra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije