BiH

BiH i Katar će sarađivati u proizvodnji lijekova i zapošljavanju medicinskih radnika

BiH i Katar će sarađivati u proizvodnji lijekova i zapošljavanju medicinskih radnika
Foto: Ilustracija | BiH i Katar će sarađivati u proizvodnji lijekova i zapošljavanju medicinskih radnika

DOHA - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović potpisao je u Kataru Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika.

Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika predviđa saradnju ugovornih strana u svim značajnim oblastima zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika na osnovu ravnopravnosti i zajedničkog interesa.

Predviđena je saradnja između institucija i pojedinaca u obje zemlje u oblasti medicinskih nauka i javnog zdravstva i zajedničke aktivnosti u saradnji sa međunarodnim zdravstvenim institucijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar te Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar.

Memorandume su u ime Vlade Države Katar potpisali zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljnih poslova Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani, ministar obrazovanja i visokog školstva Mohamed bin Abdul Vahid Al Hamadi i ministar kulture i sporta Salah bin Ganem Al-Ali.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja biće unaprijeđena saradnja kroz razmjene iskustava školskih uprava, saradnju u učenju i podučavanju, standardima nastavnih planova i programa, profesionalni razvoj, ocjenjivanje u obrazovanju, procjeni uspjeha učenika i drugo.

U oblastima visokog obrazovanja, naučnog istraživanja i tehnologije podstiče se produbljivanje saradnje pružanjem finansijske i administrativne podrške vladinim agencijama, istraživačkim institutima, univerzitetima i javnim i privatnim institucijama u obje zemlje za razvoj i sprovođenje programa, projekata i drugih oblika naučne i tehničke saradnje.

Memorandumom o saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar predviđena je koordinacija stavova na međunarodnim konferencijama i forumima, razmjena dokumenata i studija objavljenih na konferencijama i sastancima na temu mladih u obje zemlje, organizovanje zajedničkih radionica za mlade u obje zemlje i saradnja kod planiranja raznih omladinskih programa.

Tokom sastanka dvije delegacije razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Premijer Katara Abdulah bin Naser bin Kalifa Al Thani rekao je, tokom sastanka sa predsjednikom Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i zvanične pasoše ukinu vize, kao i da se sastanu ministri bezbjednosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije