BiH

BiH ipak neće imati jedinstvene kovid potvrde

BiH ipak neće imati jedinstvene kovid potvrde
Foto: Pixabay | BiH ipak neće imati jedinstvene kovid potvrde

BANJALUKA, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina neće imati jedinstvene kovid potvrde niti će se one izdavati na nivou institucija BiH, jer za to ne postoji nadležnost i pravni osnov, ali će IDDEEA vršiti verifikaciju istih, potvrđeno je za "Nezavisne" u Ministarstvu civilnih poslova BiH

U Ministarstvu su naveli da će se izdavanje kovid potvrda vršiti na nivoima entiteta, kantona i Brčko distrikta u skladu sa nadležnostima u oblasti zdravstva.

Sudeći prema ovome, BiH, u kojoj se od juna 2021. godine vode pregovori o uvođenju ovih potvrda, trebalo bi da dobije ne jednu, već minimalno tri kovid potvrde.

Naime kako su u Ministarstvu civilnih poslova BiH kazali, 15. februara je formiran Koordinacioni odbor, čiji je zadatak da uobliči rješenje za pravni okvir za digitalnu verifikaciju kovid potvrda.

"Digitalna verifikacija kovid potvrda će početi u trenutku kada se postigne saglasnost zdravstvenih vlasti u BiH o načinu digitalne verifikacije potvrda, a na čemu treba da radi Koordinacioni odbor", kazali su u MCP BiH.

Naveli su da će izgled kovid potvrda biti definisan propisima na nivou entiteta i Brčko distrikta u skladu sa instrukcijom Evropske komisije.

"Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH će u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH, a radi upotrebe u inostranstvu, vršiti servis razmjene podataka sa EU", zaključili su u MCP BiH.

Podsjećamo da je u junu prošle godine MCP BiH održao sastanak sa predstavnicima Delegacije EU u BiH, gdje su predstavljani uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih kovid potvrda.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS više puta do sada su ponovili da EU od trećih zemalja ne traži "jedinstvenu potvrdu" koju izdaje jedna organizacija, već je dala preporuke za unificiranu potvrdu, koja u svim državama ima iste podatke i digitalne elemente.

U nadležnom republičkom ministarstvu tada su napomenuli da je IDDEEA zadužena za izradu ličnih karata i pasoša i da nema nikakvu nadležnost u bilo kojem obliku da učestvuju u procesu prikupljanja, obrade i razmjene zdravstvenih podataka, a pogotovo ne za izdavanje zdravstvenih potvrda.

Naveli su tada i da u RS postoji sertifikaciono tijelo Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje RS koje je zakonski nadležno za izdavanje digitalnih sertifikata za organizacije javne uprave u Srpskoj.

Neke zemlje EU, ali i svijeta, kao što su Danska, Britanija i Izrael, odustale su od kovid potvrda te se postavlja pitanje da li je potrebno da BiH, koja dobrano kasni u ovom procesu, sada radi na izradi ovih potvrda.

Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, kovid potvrda je ipak potrebna građanima BiH, jer, kako kažu, još mnoge zemlje na granicama zahtijevaju ove potvrde, ali i zato što je mali broj bh. građana vakcinisan.

Kako je za "Nezavisne novine" kazao Nenad Stevandić, šef tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, Republika Srpska ima potvrde o vakcinaciji na kojima je prisutan QR kod, ali da problem predstavlja to što ova potvrda nije generisana u BiH. Istakao je da je teško pretpostaviti do kada će imati smisla da se izdaju kovid potvrde, ali da države koje imaju malo vakcinisanih, kao što je BiH, treba da imaju ove potvrde.

"Mislim da bi bilo dobro zbog nas da imamo ove potvrde, a i zbog Evrope, jer se ne zna još kakav će biti 'rep' pandemije, koji se može očekivati u novembru", rekao je Stevandić.

Da je neophodno da dobijemo ove kovid potvrde, potvrdio je za "Nezavisne novine" Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, koji ističe da će na ljeto sigurno dosta zemalja tražiti ove potvrde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije