BiH

BiH još uvijek nije uspostavila jedinstveni ekonomski prostor

BiH još uvijek nije uspostavila jedinstveni ekonomski prostor
Foto: N.N. | BiH još uvijek nije uspostavila jedinstveni ekonomski prostor

BANJALUKA, SARAJEVO - BiH ni 22 godine nakon rata nije uspostavila jedinstveni ekonomski prostor (JEP), iako smo više puta upozoreni da bez toga nema šanse da zemlja postane članica EU.

Iako se o neophodnosti hitnog uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora priča godinama, do sada  je urađeno vrlo malo da se te aktivnosti sprovedu u praksi, a o toj temi se u javnosti ne govori dovoljno.

U odgovoru na upitnik Evropske komisije organi BiH su priznali da u BiH ni dan-danas nema jedinstvenog ekonomskog prostora. Na konkretno 13. pitanje u poglavlju o ekonomskim kriterijumima šta je BiH uradila na uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora odgovoreno je da je BiH "u ranoj fazi" funkcionalne tržišne ekonomije, s navođenjem brojnih primjera gdje taj napredak nedostaje. 

U Delegaciji EU su nam rekli da je jedinstveni ekonomski prostor teritorija bez unutrašnjih granica ili drugih regulatornih prepreka slobodnom kretanju robe i usluga. Takođe, iziskuje i koordinaciju različitih fiskalnih i socijalnih politika. "Jedinstveni ekonomski prostor unutar jedne zemlje se može izgraditi usklađivanjem složenih i često kontradiktornih zakona ili regulatornih okvira između različitih nadležnosti. To uključuje rješavanje problema nedostatka unutrašnje koordinacije između svih nivoa vlasti", naveli su oni.

Primjera radi, navode postojanje dvostrukih licenci kao i administrativne prepreke u različitim dijelovima zemlje. To, na primjer, znači da investitor može dobiti dozvole i potvrde u jednom dijelu zemlje, ali onda kad ode u neki drugi dio, te potvrde i dozvole ne važe.

"Neusklađenosti između zakona i propisa na svim nivoima vlasti takođe predstavljaju problem. Ovo je razlog zašto je EU u više navrata pozvala vlasti u BiH da dogovore koordinisano usklađivanje zakonodavstava na različitim nivoima upravljanja sa zakonodavstvom EU, jer u protivnom postoji rizik od stvaranja prepreka jedinstvenom ekonomskom prostoru u zemlji", zaključili su oni.

Saša Grabovac, izvršni direktor SWOT-a, ističe da je jedinstveni ekonomski prostor važan za ekonomiju, ali da se mora voditi računa o nadležnostima i ustavnoj strukturi BiH.

"Na tome se već ozbiljno radi i optimista sam da će to biti riješeno tako da se privrednicima olakša poslovanje i da se izbjegnu sve nepotrebne i komplikovane procedure", rekao je on.

Podsjećamo i da je visoki predstavnik Valentin Incko nakon svog dolaska u BiH više puta isticao da je nepostojanje jedinstvenog ekonomskog prostora prepreka za BiH da postane članica EU. Tako je, recimo, prije devet godina još u ulozi specijalnog predstavnika EU za BiH rekao da je nepostojanje jedinstvenog ekonomskog prostora glavni krivac za siromaštvo i ekonomsko nazadovanje zemlje.

Nedostatak jedinstvenog ekonomskog prostora je jedna i od najvažnijih primjedaba u svim do sada objavljenim izvještajima Evropske komisije o napretku BiH. Samo, primjera radi, u izvještaju o napretku iz 2012. godine EU je upozorila da nema nikakvog napretka u uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH. I u zadnjem objavljenom izvještaju, onom iz 2016. godine, ističe se da nema napretka:

"BiH je djelimično pripremljena za uspostavljanje slobodnog kretanja kapitala. Nema napretka u toj oblasti. Potrebno je dalje usklađivanje s pravnom stečevinom EU kako bi bio stvoren jedinstveni ekonomski prostor", navedeno je u izvještaju.

Nedostatak jedinstvenog ekonomskog prostora je glavna primjedba i stranih investitora. Oni su nedavno Rojtersu u okviru Savjeta za strana ulaganja u BiH, koji čini 50 najvećih stranih investitora u BiH sa investicijama od oko devet milijardi maraka, izjavili da samo stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora može spriječiti odlazak stranih investitora.

Ambasada SAD u BiH je prošle godine za sajt export.gov napisala da je nepostojanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH poteškoća za američke kompanije koje žele poslovati na teritoriji cijele zemlje.

"Istorijski gledano, američke investicije u BiH su niske prvenstveno zbog izazovne poslovne klime u zemlji i nedostatku prilika za investicije", naveli su oni.

O  jedinstvenom ekonomskom prostoru

  • Specijalni predstavnik EU/OHR: Nedostatak JEP-a uzrok siromaštva
  • Evropska komisija: JEP uslov iz Pravne stečevine EU
  • Američka ambasada: Bez JEP-a nema američkih investicija
  • Savjet stranih investitora: Otići ćemo ako ne bude JEP-a
  • Delegacija EU: Neusklađenost zakona prepreka JEP-u

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije