BiH

BiH nazaduje u slobodi izražavanja

BiH nazaduje u slobodi izražavanja
Foto: Ustupljena fotografija | BiH nazaduje u slobodi izražavanja

SARAJEVO - Nakon što je BiH dobila kandidatski status, potrebno je sprovesti kredibilne reforme u oblasti vladavine prava, jedan je od zaključaka konferencije "Pravo na pravdu", koja je juče u hibridnom formatu održana u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u BiH, konferencija je održana s ciljem jačanja, ne samo vladavine prava, nego i ljudskih prava, kako bi se stvorilo okruženje koje će obezbijediti bolju budućnost, ali i povoljnije okruženje za reforme u oblasti vladavine prava na evropskom putu BiH. 

Na prvom panelu "Integritet pravosudnog sistema, ključ za efikasnu borbu protiv korupcije i vraćanje povjerenja javnosti", panelisti su iznijeli stavove o integritetu krivično-pravnog sistema i borbi protiv korupcije s ciljem postizanja funkcionalne vladavine prava u BiH, dok se drugi panel "Promocija i zaštita temeljnih sloboda - obaveza za vlasti, uslov za demokratsko društvo" odnosio na temeljne slobode u svjetlu nazadovanja u pogledu slobode izražavanja i udruživanja. 

Konferencija je održana u organizaciji Kancelarije EU u BiH, kao i Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, s ciljem jačanja vladavine prava i stanja ljudskih prava u zemlji. Važan element ove debate se, kako su istakli, odnosio na zabrinjavajuća dešavanja u Bosni i Hercegovini koja nose rizik ozbiljnog podrivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda u zemlji.

"Debata je održana u hibridnom formatu i okupila je i u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu i online značajan broj predstavnika pravosuđa, javnih institucija, lokalne vlasti, medija i civilnog društva iz cijele zemlje. Panelisti i učesnici su otvorili teme od ključnog značaja za jačanje vladavine prava i napredak na putu ka EU, uključujući povjerenje u pravosuđe, percepciju korupcije, slobodu okupljanja i medijske slobode", saopšteno je.

Oliver Varhelji, komesar Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, rekao je da je ova konferencija upriličena u ključnom trenutku za BiH.

"Kao što sam naglasio nakon Političkog foruma na visokom nivou u Sarajevu, potreba da se ostvare rezultati u oblasti vladavine prava je ključna. Dozvolite mi da naglasim da se ove reforme ne sprovode radi Brisela. Reforme će značajno unaprijediti pravosudni sektor u BiH i trebalo bi da povećaju povjerenje javnosti u pravosuđe, koje je trenutno među najnižim u Evropi. Trebalo bi da omoguće građanima da bolje ostvaruju svoja prava, što bi posljedično trebalo da stvori i predvidljiviju klimu za preduzeća. Društvo izgrađeno na vladavini prava je preduslov za bogatu privredu koja privlači investicije, promoviše ekonomski prosperitet i rast. Time se stvara prosperitet za svoje građane", rekao je on Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da treba biti pošten i reći da BiH nije ostvarila veliki napredak u reformama vladavine prava.

"Građani su s pravom nezadovoljni sporim napretkom. Međutim, sada moramo gledati naprijed konstruktivno i efikasno, preusmjeriti fokus na vladavinu prava i jačanje zaštite osnovnih sloboda kroz ambiciozni reformski program koji je pred vlastima BiH na putu pridruživanja EU. Kandidatski status je sada neupitna realnost i zato se očekuje da će podstaći usvajanje niza dogovorenih reformi vladavine prava. Ova zemlja ne može sebi priuštiti još godina stagnacije", naglasio je on.

Johana Stromkvist, ambasadorka Švedske u BiH, naglasila je da su donošenje zakonodavstva i uspostavljanje institucija za unapređivanje i zaštitu demokratije, ljudskih prava i manjina jasni kriteriji u procesu pristupanja EU. 

"Nažalost, posljednjih godina nismo vidjeli veliki napredak. Umjesto toga, vidimo zabrinjavajući razvoj u pogrešnom smjeru koji riskira sužavanje građanskog prostora. Status zemlje kandidata je ogromna prilika za nove vlasti na svim nivoima da učine više i bolje. Ovo nije vrijeme za vraćanje unazad u vezi s pitanjem temeljnih ljudskih prava. Ovo je vrijeme da se ide naprijed prema EU", rekla je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije