BiH

BiH nema osnovni dokument na putu ka EU

BiH nema osnovni dokument na putu ka EU
Foto: N.N. | BiH nema osnovni dokument na putu ka EU

SARAJEVO, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u EU i regionu koja u ovoj fazi pristupa Evropskoj uniji nema program integrisanja u EU, koji, između ostalog, podrazumijeva i plan preuzimanja evropskog zakonodavstva.

Ovaj program je i obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali, kako stvari sada stoje, u doglednoj budućnosti neće početi njegova izrada, s obzirom na to da je nephodna prije svega politička volja za taj posao. Sama izrada programa, sudeći prema iskustvima zemalja iz regiona, može trajati i duže od godinu dana.

Program integrisanja u suštini treba da odredi prioritete zakonodavnih i ekonomskih reformi i tačno navede institucije i organe vlasti koji su nadležni za taj posao, ali i rokove u kojima to treba da se uradi.

U Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH kažu da su obavljene logističke i stručne pripreme za izradu, ali da je preduslov za to politička saglasnost.

"Program integrisanja ne može izraditi nijedna institucija sama, jer bi ovakav planski dokument trebalo da prihvate sve institucije uključene u proces kao svoj dokument i rade na njegovoj primjeni. Suštinski, ali ne i jedini dio ovog dokumenta odnosi se na plan usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU", rekli su "Nezavisnim" u Direkciji za evropske integracije.

Dodali su da je u nekim zemljama regije taj dokument izrađen prije odgovaranja na upitnik Evropske komisije, što je i te kako olakšalo posao dostavljanja odgovora.

Priča o izradi programa integrisanja u BiH traje duže od pet godina i gotovo sve vlasti su obećavale da će početi s tim poslom, ali na kraju nije urađeno ništa. Prvobitna pravdanja bila su da je prvo potreban mehanizam koordinacije pa tek onda da se počne s izradom programa integrisanja BiH, ali sad već naglašavaju da je bez političke volje suludo ulaziti u taj posao. Program integrisanja zemalja regiona otprilike ima oko 600 stranica i konstantno se dopunjuje, mijenja, preispituje, a kako će to izgledati u slučaju BiH u ovom trenutku niko ne može reći.

"Veoma će teško biti bez tog dokumenta, koji treba da sadrži akcione planove s jasnim rokovima implementacije i na osnovu tog dokumenta prati se sam tok integracija. Bojim se da je to kod nas na jako dugom štapu, jer uopšte se ne priča i ne govori na tu temu", rekao je Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i član tima koji je radio Strategiju integrisanja BiH u Evropsku uniju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije