BiH

BiH po korupciji najgora u regionu

BiH po korupciji najgora u regionu
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | BiH po korupciji najgora u regionu

SARAJEVO – BiH zauzima najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi u pogledu indeksa percepcije korupcije.

Kako ističu iz Transparency internationala BiH, BiH je osvojila 34 od ukupno sto poena, a od BiH u Evropi lošiji su jedino Rusija i Ukrajina, dvije zemlje koje su trenutno u ratu.

Naglašeno je da sve zemlje u regionu idu naprijed, a BiH je od 2012. nazadovala osam indeksnih poena.

BiH, kako je istaknuto, bilježi najgori trend od svih država okruženja što najbolje ilustruje primjer samoproglašenog Kosova, koje je od 2012. sa ocjene 34 do 2022. napredovalo na 41 indeksni poen, dok je BiH za istih deset godina sa 45 nazadovala na 34 boda, a što je, kako je istaknuto, posljedica prisustva organizovanog kriminala, pogoršanja vladavine prava i zarobljenog pravosuđa.

Čelnici TiBiH upozoravaju kako aktuelno stanje u BiH zahtijeva hitnu akciju na zaustavljanju daljnje devastacije institucionalnog okvira, bez čega je nemoguće očekivati otpočinjanje važnih reformskih procesa, koje podrazumijeva dodjela kandidatskog statusa za članstvo u EU.

U vezi s tim, TIBiH insistira na provođenju procedura sveobuhvatne provjere odnosno ocjene nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, njihovog imovnog stanja te, eventualnih veza s političkim strukturama i organiziranim kriminalom, kao i donošenju seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost.

U globalnom izvještaju je posebno naglašena katastrofalna situacija u bh. pravosuđu, a prije svega u Tužilaštvu BiH, za koje se navodi da postoje ozbiljne sumnje u njegovu sposobnost da procesuira korupciju, a problematičnim i kompromitiranim je ocijenjen i sam izbor glavnog tužitelja BiH.

Izvještaj je ove godine fokusiran na korelaciju nivoa korupcije i nivoa bezbjednosti, te organiziranog kriminala, a posebno zabrinjavajućim su istaknute najave Milorada Dodika, predsjednika RS, da će se usvajati restriktivni zakoni na planu uvođenja kriminalizacije klevete.

Kako je rečeno, i provođenje Opštih izbora 2022. godine bilo je propraćeno nizom afera krađom glasova, trgovinom biračkim odborima i zloupotrebama javnih resursa, i naglašava se da ovaj problem nije riješilo ni nametanje Izbornog zakona od strane visokog predstavnika kojeg RS ne priznaje. TI ističe da je on svojim djelovanjem dodatno produbio političku krizu i nije riješio problem potpune blokade vlasti koja nastavlja da djeluje prvenstveno kao instrument političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije