BiH

BiH postala članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu

BiH postala članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu
Foto: Srna | BiH postala članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu

SARAJEVO - BiH je formalno postala članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu nakon što su Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH i Janez Lenarčić, komesar EU za upravljanje krizama, danas potpisali sporazum.

Cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu je jačanje saradnje između članica EU i država koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe.

Cikotić je rekao da ovaj sporazum omogućava BiH da koristi sve benefite članica EU, da prima podršku i pomoć u pogledu edukacije, opremanja, školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih prirodnih nepogoda i katastrofa.

On je naveo da je sistem zaštite i spasavanja u proteklom periodu uložio napore da BiH bude u današnjoj prilici, te pojasnio da je proces započeo 2015. godine kada je podnesen zahtjev za ovim mehanizmom.

"Tada je izdvojeno 2,5 miliona evra za obuku i podizanje kapaciteta Civilne zaštite koji je završen u novembru prošle godine", rekao je Cikotić nakon potpisivanja sporazuma, te dodao da BiH može pomagati drugima ali i imati pomoć od drugih.

Prema njegovim riječima, zemlje članice se obavezuju na razmjenu informacija, koordinaciju zajedničkih operacija, podjelu resursa, kako bi se obezbijedio odgovor na katastrofu.

"Članstvo će omogućiti da se adekvatno odgovori na krize, kada iscrpimo vlastite kapacitete. Otvara se mogućnost većih kvota za obuku stručnjaka i sertifikovanje pripadnika različitih službi. Pogodnost za ulazak u mehanizam je da ćemo plaćati u narednih pet godina samo 30 odsto članarine", naveo je Cikotić.

On je dodao da BiH ima i obavezu da pomaže drugima, te izrazio nadu da će ovo biti potencijal za mnoge druge elemente sistema bezbjednosti, ali i zemlje u cjelini, da što prije postane sastavni dio evropskog funkcionalnog prostora.

Lenarčić je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i efikasno kada postoje volja i interes, te dodao da je Mehanizam EU za civilnu zaštitu simbol solidarnosti i uzajamne pomoći.

On je istakao da bilo koja zemlja u svijetu može zatražiti pomoć, te podsjetio da je BiH to učinila nekoliko puta, kada su bile poplave 2014. godine.

"Budućnost donosi sve više nesreća i nepogoda zbog klimatskih promjena. Bojim se da će toga biti sve više i zato moramo jačati Mehanizam, a širenje članstva je jako važno", rekao je Lenarčić, te izrazio nadu da će BiH uskoro biti i punopravna članica EU.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo zbog uključivanja BiH u Evropski mehanizam civilne zaštite, što je, kako je naglasio, postignuto uz potpuno uvažavanje Civilne zaštite Republike Srpske.

"Nadležnosti Civilne zaštite Republike Srpske su očuvane i vidljive, a mogućnosti povećane", istakao je Dodik u Sarajevu na sastanku članova Predsjedništva BiH sa komesarom EU za upravljanje krizama Janezom Lenarčičem.

Dodik je naglasio da su benefiti ovog procesa dostupnost EU fondova i mogućnost novog opremanja i modernizovanja civilne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije