BiH

BiH prekršila preuzete obaveze

BiH prekršila preuzete obaveze
BiH prekršila preuzete obaveze

STRAZBUR - Finansijske transakcije između BiH i institucija i pojedinaca van njene teritorije od juče bi mogle biti značajno otežane jer je Komitet za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Manival Savjeta Evrope danas obavijestio međunarodnu zajednicu da BiH krši obaveze koje je preuzela.

Podsjećanja radi, Manival je još 2009. godine zaključio da BiH nema usklađene procedure s važećim standardima u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti, zbog čega je izdao 31 preporuku o otklanjanju uočenih nepravilnosti.

BiH je prihvatila da izmijeni svoje propise, posebno u zakonskim aktima o pranju novca i u Krivičnom zakonu BiH, zbog čega je u oktobru 2011. godine sačinila Akcioni plan s kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim rokovima za ispunjavanje obaveza.

Međutim, Manival je konstatovao da BiH uopšte nije ispunila 13, a da je djelimično ispunila 18 preporuka.

Krajem prošle godine vlasti BiH su dobile "posljednju šansu" da do 1. juna 2014. izvrše izmjene Krivičnog zakona BiH i Zakona o sprečavanju pranja novca i na taj način izbjegnu stavljanje na crnu listu. Predstavnički dom BiH je u srijedu usvojio tražene izmjene, ali ih Dom naroda BiH nije potvrdio, jer je sjednica sazvana za 6. jun.

U saopštenju, koje je danas objavljeno na internet stranici Manivala, podsjeća se da je prvo upozorenje BiH izdato u aprilu 2010. godine na 34. plenarnoj sjednici Manivala, te da su u međuvremenu inicirana četiri koraka predviđena u proceduri otklanjanja spornih odredaba, ali da BiH nije u značajnijoj mjeri preduzela mjere koje su od nje tražene.

"Zbog toga Manival poziva sve zemlje i teritorije koje su pod jurizdikcijom Manivala i druge zemlje da savjetuju svojim finansijskim institucijama da obrate posebnu pažnju na transakcije privatnih lica i finansijskih institucija u i iz BiH u vezi s rizikom povezanim s pranjem novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti", naveli su na stranici Manivala.

Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Manivalu, je rekao da se BiH još ne nalazi na crnoj listi, ali je ovim izvještajem BiH već načinjena šteta. On je rekao da će sve zemlje morati postupiti u skladu sa saopštenjem.

"Na koji način će to one uraditi, zavisi od pojedine zemlje. Dakle, svaka zemlja će odlučiti na koji način će primijeniti dalje mjere prema BiH", rekao je on.

Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, rekao je juče da ako pomenuti zakoni budu potvrđeni u Domu naroda u petak, BiH će izbjeći negativne posljedice.

"Ne vjerujem da će se bilo šta negativno desiti niti ćemo osjetiti posljedice u ovih nekoliko dana. Međutim, ako zakon ne bude usvojen i ako ovo potraje, onda će definitivno biti negativnih konsekvenci", rekao je Barš.

Dušanka Majkić, predsjednica Zajedničke komisije za bezbjednost BiH, je istakla da do ovog problema nije trebalo ni doći, upozorivši da su, zahvaljujući nekompetentnim i nestručnim kadrovima iz BiH u Manivalu usvojene loše odredbe zakona o pranju novca.

"Ljudi koji su tamo predstavljali BiH niti su imali iskustvo u borbi protiv pranja novca niti su mogli da iznose kompetentne prijedloge. Zakon koji je usvojen je bio toliko loš i manjkav da je MUP RS uradio devet stranica amandmana, a svi amandmani su bili odbijeni u Ministarstvu bezbjednosti BiH", rekla je Majkićeva.

Kako je rekla, svi ti amandmani su usvojeni na prošloj sjednici Predstavničkog doma BiH.

Ona je ocijenila da ostaje da se vidi u narednim danima kakav će efekat imati upozorenje Manivala ostalim zemljama i institucijama.

"Lično mislim da je u ovom trenutku najveća briga BiH rješavanje posljedica ovih stravičnih poplava i mislim da bi na to trebalo da se fokusiramo. Od međunarodnih institucija očekujem jednu vrstu razumijevanja za našu situaciju", navela je Majkićeva.

Tamir Vaser, prvi zamjenik visokog predstavnika, juče je na svom Twitter nalogu ironično čestitao bh. liderima na ovom probijanju roka.

"Protraćene godine uz beskorisne rasprave o nadležnostima i odvlačenje pažnje sa suštinskih tema, poput televizijskog kanala, dovelo je do toga da će građani teže obavljati bankarske poslove", napisao je Vaser.

Postoje i preporuke koje se ne odnose na državni nivo, kao na primjer preporuka vlastima u RS da izmijene odredbu u svom zakonodavstvu po kojoj je odluka o zapljeni imovine osuđenih lica na postupajućem sudiji, te da umjesto toga zapljena imovine bude obavezujuća za sve slučajeve.

Neke preporuke se odnose na popunjavanje kadrova u pojedinim agencijama na državnom nivou, poput Odjeljenja za finansijski kriminal u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije