BiH

BiH šalje EU pojašnjenje o dvojnom državljanstvu

BiH šalje EU pojašnjenje o dvojnom državljanstvu
Foto: N.N. | BiH šalje EU pojašnjenje o dvojnom državljanstvu
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Radna grupa za političke kriterijume u okviru mehanizma koordinacije utvrdiće tekst pojašnjenja u vezi sa dvojnim državljanstvima, koje će u okviru dodatnih odgovora na upitnik biti proslijeđeno predstavnicima Evropske komisije, potvrdila je "Nezavisnim" Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije (DIE) BiH.

Ona je pojasnila da će u okviru dodatnih odgovora ovo biti 105, a iz Evropske komisije su naše organe upozorili da su na stranicama 2.177 i 2.180 dostavljenih odgovora date kontradiktorne informacije.

"Ako je sporazum na snazi, navedite datume potpisivanja i ratifikacije te kako se sporazum sprovodi u BiH", naveli su iz Evropske komisije.

Podsjećanja radi, predstavnici institucija Republike Srpske su u odgovoru na 496. pitanje napisali da sporazum o dvojnom državljanstvu BiH i Hrvatske ne postoji te da svi državljani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo za to nemaju valjani pravni osnov. S druge, pak, strane, u FBiH tvrde da sporazum postoji. U Ministarstvu civilnih poslova BiH nisu znali objasniti motive koji su vodili predstavnike RS da napišu da sporazuma nema, a pravdaju se i da nisu vidjeli konačni tekst odgovora koji je poslan u EU zato što su oni bili raspoređeni u drugim radnim grupama.

Iz Ambasade Hrvatske su nam nakon prvobitnog šturog odgovora poslali dodatno pojašnjenje, ali i ovog puta su izbjegli da daju odgovor na jednostavno pitanje: da li Hrvatska od državljana BiH koji uzimaju hrvatsko državljanstvo traži da se odreknu bh. državljanstva, kao što tvrde predstavnici naših institucija.

Oni tvrde, naime, da se Hrvatska u cijelosti pridržava ugovora između Republike Hrvatske i BiH o dvojnom državljanstvu, potpisanog 29. marta 2007. godine u Sarajevu, koji je objavljen u "Narodnim novinama - Međunarodni ugovori" broj 9/2007, a stupio je na snagu 28. februara 2012. godine.

"Sukladno članku 1. ugovora između Republike Hrvatske i BiH o dvojnom državljanstvu, ugovorne stranke suglasne su da državljani Republike Hrvatske odnosno BiH mogu stjecati i državljanstvo druge ugovorne strane na način i u postupku utvrđenim propisima ugovornih stranaka. To znači da državljani BiH mogu stjecati hrvatsko državljanstvo sukladno odredbama Zakona o hrvatskom državljanstvu", kažu oni. Dodaju da Zakon o hrvatskom državljanstvu nalaže da se hrvatsko državljanstvo stiče porijeklom, rođenjem na teritoriji Republike Hrvatske, prirođenjem i po međunarodnim ugovorima.

"Dakle, svi državljani BiH koji ispunjavaju navedene zakonske uvjete mogu steći i hrvatsko državljanstvo", naveli su oni, bez odgovora na pitanje moraju li se pri tome odreći bh. državljanstva i u kojim prilikama.

Iako su u Birou za odnose s javnošću Vlade RS obećali da će dostaviti odgovor ko je i zbog čega u odgovorima EU naveo da BiH i Hrvatska nemaju sporazum o dvojnom državljanstvu, do zaključenja ovog broja to nisu učinili.

Prvo su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS negirali da su oni autori, ali nisu odgovorili na pitanje ko je to napisao. U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave nam je prvo rečeno da ćemo od njih dobiti odgovore, a onda su rekli da će odgovore, ipak, poslati Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije