BiH

BiH upozorila Hrvatsku: Proglasićemo suverenitet na dijelu Jadrana

BiH upozorila Hrvatsku: Proglasićemo suverenitet na dijelu Jadrana
Foto: Ilustracija | BiH upozorila Hrvatsku: Proglasićemo suverenitet na dijelu Jadrana

SARAJEVO - BiH je i zvanično zatražila od Hrvatske da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji pelješkog mosta, jer kako je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, naveo u pismu Olegu Butkoviću, hrvatskom ministru mora, transporta i infrastrukture, postoje pravne smetnje za njegovu izgradnju.

Osmanović u pismu podsjeća da su Ugovor o državnoj granici između Hrvatske i BiH potpisali 30. jula 1999. godine Alija Izetbegović, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske, i da je detaljan opis granice Državna komisija za granice BiH verifikovala i usvojila u julu 2004. godine, a Komisija za državnu granicu Hrvatske isto je učinila u aprilu 2005. godine. Nakon toga, podsjeća se u pismu, Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske s graničnim dokumentima upućen je u proceduru ratifikacije u obje zemlje, ali do danas nije, niti ima naznaka da će ikada biti ratifikovan.

"Pitanje stupanja na pravnu snagu Ugovora o državnoj granici i pratećih graničnih dokumenata je neophodni prvi pravni uslov u skladu s odredbama unutrašnjeg zakonodavstva BiH za gradnju bilo kakvih objekata", naveo je Osmanović, dodajući da će BiH biti prinuđena da se povuče iz Ugovora o državnoj granici ukoliko Hrvatska nastavi da radi na tom projektu.

Jednim dijelom Osmanović osporava i sam ugovor, iako se ranije poziva na njega. Tvrdi da je razgraničenjem iz 1999. godine BiH oštećena za 7,8 hektara teritorije, što je potpuno neuobičajeno jer postavlja se pitanje zbog čega se onda ćutalo 18 godina.      

Takođe, u pismu je naglasio da za BiH nisu obezbijeđena minimalna prava koja ima svaka država koja izlazi na more u skladu s odredbama Konvencije UN i da to treba da bude pravni uslov za odlučivanje o tome gdje se može graditi bilo šta. Pismo Osmanovića o pravnim smetnjama za izgradnju pelješkog mosta upućeno je i na adrese najviših zvaničnika Evropske unije. O izgradnji pelješkog mosta juče je trebalo da bude riječi i na sjednici Savjeta ministara BiH, međutim taj materijal je skinut sa dnevnog reda, a zanimljivo je i to da u ostalim ministarstvima Savjeta ministara BiH nisu upoznati s pripremom, sadržajem i slanjem pisma.

Na juče održanoj sjednici Savjeta ministara usvojena je, između ostalog, i Inforamcija o stanju bezbjednosti u 2016. godini, koja je, kako je saopšteno, bila na zadovoljavajućem nivou. Usvojena je i Informacija o problemima iz granične oblasti i zaključeno da će Granična policija BiH u saradnji s Ministarstvom bezbjednosti obezbijediti 40.000 KM za projekat zaprečavanja puteva pogodnih za ilegalan prelazak državne granice.

Na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH donesena je i odluka o kupovini objekata za smještaj institucija, i to četiri miliona KM za smještaj SIPA u Mostaru i tri miliona KM za kupovinu prostora u Istočnom Sarajevu površine od 1.300 do 1.500 metara kvadratnih. Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da u saradnji s ministarstvima pravde i spoljnih poslova pokrene aktivnosti kojima bi se od Ruske Federacije izdejstvovalo da Povelja Kulina bana privremeno bude izložena u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije