BiH

"Bijeli hljeb" traži 15 poslanika SNSD-a, PDP-a, NDP-a i Domovine

"Bijeli hljeb" traži 15 poslanika SNSD-a, PDP-a, NDP-a i Domovine
Foto: N.N. | "Bijeli hljeb" traži 15 poslanika SNSD-a, PDP-a, NDP-a i Domovine

BANJALUKA – Sa platom od blizu tri hiljade maraka ili više od 100.000 KM primanja za četiri godine poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu ništa mogli uštedjeti, pa je njih čak 15 zatražilo "bijeli hljeb", odnosno da ih građani, koji prosječno zarađuju 880 maraka, nastave plaćati i idućih šest mjeseci, otkriva portal Capital.

Da koriste pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u skladu sa članom 35. Zakona o radnim odnosima u državnim organima do danas je zahtjeve Administrativnoj komisiji podnijelo 15 narodnih poslanika iz prošlog, devetog saziva Narodne skupštine.

Iako su u mandatu zaradili preko 100.000 KM, pravo na mjesečnu platu od 2.580 KM u idućih šest mjeseci zatražilo je pet bivših poslanika SNSD-a, tri PDP-a, tri iz Kluba Domovina, dva NDP-a i jedan iz Napredne Srpske (NS) i Socijalističke partije (SP)

Od pet SNSD-ovaca, četvoro je bilo kandidovano i na prethodnim izborima, ali nisu prošli. To su Vesna Jungić koja je osvojila 1.844 glasa, Snježana Kelečević sa 5.292 glasa, Bojan Vidić sa 2.686 glasova i Jasna Lukić koja je dobila 4.288 glasova na opštim izborima. Peti SNSD-ovac koji je zatražio platu je Nenad Kuzmić koji nije ove godine bio na izbornoj listi.

Plate su zatražili i bivši poslanici PDP-a i to Adam Šukalo koji sa 20.927 glasova nije prošao u Parlament BiH, kao ni njegov kolega Miroslav Brčkalo koji je osvojio 4.716 glasova na listi PDP-a za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Platu je zatražio i bivši poslanik te partije Cvijetin Vilotić koji ove godine nije bio na izbornim listama, ali i Dragan Ristić koji sa 603 osvojena glasa nije izborio novi mandat u Narodnoj skupštini.

Iz bivšeg Kluba Domovina platu su zatražili Nedim Čivić i Mihnet Okić iz SDA, te Ivana Lovrić iz HSP-a.

I NDP-ov Zdravko Krsmanović zatražio je platu jer mu 1.885 glasova nije pomoglo da ponovo bude narodni tribun.

I njegova stranačka kolegica Zorka Andrić, koja ove godine nije kandidovana, želi mjesečno 2.580 KM, u trajanju od šest mjeseci.

Platu je zatražio i Goran Đorđić iz NS-a, koji mandat nije obnovio kandidujući se na zajedničkoj listi sa NDP-om i osvojivši 904 glasa.

"Nakon  konstituisanja nove Administrativne komisije, poslanici iz prethodnog saziva zahtjeve za tzv. "bijeli hljeb" podnose Administrativnoj komisiji, koja po Poslovniku Narodne skupštine donosi propise o naknadama i drugim primanjima narodnih poslanika i funkcionera koje bira ili imenuje Narodna skupština, kao i funkcionera kojima je prestala funkcija", istakli su u Narodnoj skupštini RS.

"Bijeli hljeb" nisu zatražili bivši poslanici SDS-a, DNS-a i SP-a.

Plata profesionalnih poslanika, odnosno onih koji su bili zaposleni u Narodnoj skupštini u punom kapacitetu iznosila je oko 2.580 KM, bez minulog rada.

U Centrima civilnih inicijativa (CCI) koji vrše monitoring rada Narodne skupštine RS navode da uz minuli rad prosječna plata profesionalnog poslanika iznosi oko 3.000 KM.

"Poslanici su zaista privilegovani u odnosu na građane koje zastupaju", ističu u CCI.

(NN/capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije