BiH

Bilt: Lideri Balkana da usaglase konkretne mjere na samitu u Trstu

Bilt: Lideri Balkana da usaglase konkretne mjere na samitu u Trstu
Foto: Ilustracija | Bilt: Lideri Balkana da usaglase konkretne mjere na samitu u Trstu
Srna

SARAJEVO - Kopredsjedavajući Evropskog savjeta za spoljne poslove /ECFR/ Karl Bilt izjavio je danas u Sarajevu da od lidera na Balkanu očekuje da naredne sedmice u Trstu usaglase konkretne korake kako bi se obezbijedila stabilnost u regionu, te ubrzale reforme u njihovim zemljama, što će ih približiti EU.

"Dalje proširenje EU je imperativ, a jedini put naprijed za zapadni Balkan je ubrzanje evropskih integracija. Za obezbjeđivanje članstva trebaće vremena, s obzirom da to nije lak put", istakao je Bilt tokom razgovora sa generalnim sekretarom Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Goranom Svilanovićem.

Prema njegovim riječima, potrebne su snažne ekonomske reforme, kako bi ove zemlje bile kvalifikovane za članstvo, a regionalna saradnja je snažan alat da se regionu pruži neophodan podsticaj.

Svilanović je izrazio optimizam u pogledu predstojećeg samita zapadnog Balkana u Trstu, kao i nadu da će biti postignut dogovor o akcionom planu, kojeg je pripremio RCC zajedno sa vladama iz regiona, čime će započeti novo poglavlje u napretku regiona ka ekonomskom i društvenom prosperitetu i pristupanju EU, saopšteno je iz RCC-a.

"Akcionim planom su predviđeni projekti koji vode ka boljem i bržem napretku regiona u trgovini, povezanosti, konkurentnosti, digitalnoj agendi. Plan je katalizator procesa evropske integracije, ali nije zamjena za postojeći okvir i mi želimo da vidimo da naše ekonomije iskoriste ovu mogućnost i provedu promjene na korist svojih građana", istakao je Svilanović.

Predsjednik Međunarodnog instituta za strateške studije i predsjednik osnivačkog savjeta Centra za bezbjednosnu politiku iz Ženeve Frensis Hejsburg na sastanku je ponovio da region daje znake ozbiljne nestabilnosti, te da lideri na Balkanu, ali i EU moraju brzo djelovati i iskoristiti trenutak da se region zadrži na evropskom putu.

Osvrnuvši se na nastojanja regiona da se pridruži EU, specijalni savjetnik u Evropskoj komisiji Robert Kuper istakao je vladavinu prava kao ključni stub, koji se mora unaprijediti u zemljama koje teže EU, s obzirom da je Unija zajednica prava i ne može prihvatiti nove članove ukoliko njihov pravosudni sistem ne zadovoljava visoke standarde, odnosno djeluje na kompetentan način i predstavlja pouzdanog partnera. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije