BiH

Bitan dokument o uzbunjivačima zapeo u Domu naroda

Bitan dokument o uzbunjivačima zapeo u Domu naroda
Foto: N.N. | Bitan dokument o uzbunjivačima zapeo u Domu naroda

SARAJEVO - Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja koruptivnih djela u Federaciji BiH tri godine sakuplja prašinu u Parlamentu FBiH.

Dokument je zapeo u nekoj od ladica u najvišoj zakonodavnoj instituciji ovog entiteta i tako ne postoji mogućnost da se napokon pođe primjenjivati. Većina poslanika s kojima su "Nezavisne" razgovarale kaže da je taj nacrt usvojio Predstavnički dom FBiH, ali je on zapeo u Domu naroda FBiH iz ko zna kojih razloga.

Iz Vlade FBiH kažu da su  njima u ovom slučaju ruke vezane jer se nacrt koji je utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru "kiseli" već tri godine u Parlamentu FBiH.

"Ne možemo raditi na prijedlogu jer nacrt nismo dobili natrag, niti imamo bilo kakvu informaciju o tome šta bi trebalo, šta nedostaje...", kažu "Nezavisnim" u Vladi FBiH.

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, ističe za "Nezavisne" da svi građani u FBiH, pa i cijeloj BiH, moraju imati adekvatnu zaštitu kada su u poziciji da prijave bilo kakav kriminal, prije svega korupciju.

"Predstavnički dom je, na prijedlog Vlade, usvojio Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, ali je on usvojen kao nacrt i ta procedura nije završena. Tako da je FBiH faktički još bez zakona", rekao je on.

Elvir Karajbić, poslanik SDP-a, za "Nezavisne" ističe da Vlada već godinama odgađa primjenu zakona koji se odnosi na korupciju.

"Mi te zakone već imamo, a Vlada treba da  napravi efikasne institucije koje bi  po uzoru na hrvatski USKOK bile ojačane posebnim odjelom u Tužilaštvu FBiH koji bi se bavio najsloženijim krivičnim djelima. Zašto ova vlada ne želi da se bori protiv te korupcije, možda očito oni koji bi trebalo da budu procesuirani i koji čine Vladu FBiH dolaze iz istih političkih struktura i to je možda razlog zašto se odgađa primjena tog zakona. Ali bilo koji zakon koji će unaprijediti borbu protiv kriminala i korupcije je pozitivan i SDP će ga podržati ukoliko on uistinu daje alat i mehanizme za borbu protiv korupcije, a ne da stanje bude i dalje kakvo jeste", rekao je Karajbić.

Podsjećamo, Klub poslanika Naše  stranke u Predstavničkom domu FBiH nedavno je odlučio da u parlamentarnu proceduru uputi Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH, a kao razlog za ovaj potez Sabina Ćudić, poslanik te stranke u ovom domu, navela je problem neadekvatne zaštite prijavljivača korupcije, posebno prijavljivača zlostavljanja, naročito djece.

"Odlučili smo se za ovaj potez jer u posljednjih sedam dana, otkako su objavljene fotografije vezivanja djece u Zavodu u Pazariću, najviše pažnje je posvećeno tome da se sazna ko je  ustupio te fotografije, vršio se pritisak i jednostavno ljudi se teško odlučuju prijaviti zlostavljanje, kriminal, korupciju kad nemaju adekvatnu zaštitu", ističe Ćudićeva.

Većina poslanika s kojima smo razgovarali smatra da je zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i svakog vida kriminala, pa i zlostavljanja, prijeko potreban i da će podržati dokument kolega iz Kluba Naše stranke, naravno s dopunama koje budu potrebne.

Osmanović kaže, da je na vrijeme odrađen zakon o zaštiti prijavitelja koruptivnih djela, onda ovo što predlaže Naša stranka bilo bi bespredmetno i moglo bi se odnositi samo na eventualne izmjene i dopune tog zakona.

"Mislim da se ne treba ići s posebnim zakonom, nego se treba fokusirati na zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i drugih nezakonitosti. Njega treba dovesti do kraja i u toj proceduri ugraditi sve ono što i Naša stranka, ali i ostale političke stranke smatraju da je potrebno da se poboljša zaštita, s tim što o tome u konačnici odlučuje Parlament FBiH, šta može ući u zakon, a šta ne", kazao je Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije