BiH

Bivši gradonačelnik Sarajeva ostaje mjesec dana iza brave

Bivši gradonačelnik Sarajeva ostaje mjesec dana iza brave
Foto: Pixsell/Armin Durgut | Bivši gradonačelnik Sarajeva ostaje mjesec dana iza brave

BANJALUKA - Osumnjičenom i uhapšenom Abdulahu Skaki, bivšem gradonačelniku Sarajeva, određen je mjesec dana pritvora.

Pritvor mu je, podsjetimo, predložilo Kantonalno tužilaštvo KS, zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke i prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Skaku, uhapšenog ambasadora BiH u Kataru i bivšeg gradonačelnika Sarajeva, Tužilaštvo KS tereti za niz nezakonitosti u vrijeme dok je bio na čelu Sarajeva.

"Tužilaštvo KS tereti ga za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika i nezakonito trošenje novca iz budžeta grada. Tereti se za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji", naveli su iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Sumnjiči se i da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

"Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju u opšini Trnovo (Republika Srpska), gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E", pojasnili su iz Tužilaštva.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije