BiH

Pratite nas na Google news

Bogdanić: Iza protesta majki stoje određene partije

Bogdanić: Iza protesta majki stoje određene partije
Foto: N.N. | Bogdanić: Iza protesta majki stoje određene partije
Dejan Šajinović

BANJALUKA – Iza protesta majki oko novog zakona o dječjoj zaštiti stoje pojedine političke partije, a prihvatanje takvih zahtjeva bi značilo diskriminaciju porodilja, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prema njegovim riječima, po sadašnjem zakonu porodilje primaju 70 maraka, pa bi uključivanje majki koje su rodile prije 1. decembra ove godine, kada novi zakon stupa na snagu, po kojem će porodilje dobijati 405 maraka, značilo da bi one dobijale oba iznosa, što bi bilo diskriminišuće.

On je pojasnio da se zakoni ne mogu primijenjivati retroaktivno, te da je jedino moguće rješenje da majke do 1. decembra primaju po starom zakonu, a od 1. decembra da se primjenjuju odredbe po novom zakonu.

Izrazio je nadu da će zakon doprinijeti smanjenju negativnog prirodnog priraštaja, a dugoročno da će ga potpuno suzbiti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije