BiH

Pratite nas na Google news

Bogdanić: Srpska uvela red u domove za boravak starih lica

Bogdanić: Srpska uvela red u domove za boravak starih lica
Foto: N.N. | Bogdanić: Srpska uvela red u domove za boravak starih lica
Srna

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da je Srpska donijela Strategiju za brigu o starim licima, te da je u znatnoj mjeri uveden red u domove za boravak starih.

Na otvaranju šeste regionalne konferencije posvećene kvalitetu usluga u domovima gdje borave lica treće životne dobi u Banjaluci, Bogdanić je naveo da u Srpskoj postoji 35 privatnih domova za stare i da je ovo oblast koja zaslužuje posebnu pažnju, s obzirom na to da će potreba za domovima u narednom periodu biti sve izraženija.

"Propisujemo standarde za sve one koji planiraju gradnju objekata za boravak starih lica, da na početku znaju šta taj objekat treba da ima, kako da korisnici usluga budu zdravstveno zaštićeni, da cijena bude prilagođena i slično", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci prije početka konferencije.

Prema njegovim riječima, uprokos činjenici da su zapadna tržišta posebno zainteresovana za njegovatelje, domovi za stare u Srpskoj do sada nisu imali problem sa nedostatkom radne snage.

Direktor Gerontološkog centra u Banjaluci Vinko Lolić podsjetio je da je 2010. godine u Banjaluci potpisan protokol između četiri najreprezentativnija doma na protoru bivše Jugoslavije.

"Stvorena je asocijacija u kojoj je naš dom, zatim domovi iz Slovenije, Crne Gore i Srbije, a sve s ciljem da radimo na kvalitetu usluga i poboljšanju uslova boravka naših korisnika", rekao je Lolić.

On je dodao da je Gerontološki centar u Banjaluci, koji je i domaćin današnje konferencije, dostigao zavidan nivo usluga, te da u tome veliku ulogu ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

"Trenutno imamo 317 korisnika i, nažalost, ne možemo da primimo sve zainteresovane, te uvijek imamo listu čekanja", napomenuo je Lolić.

Direktor Direktorata socijalne i dječije zaštite u Ministarstvu rada i socijalnog staranja u Crnoj Gori Goran Šovija naglasio je da su ovakve konferencije u interesu svih koji rade u socijalnoj zaštiti i domovima za stara lica.

"Kroz ovakve edukacije i razmjenu iskustava značajno se poboljšao kvalitet stručnog rada u domovima za stara lica. Ono po čemu se Crna Gora razlikuje od regiona je da nemamo registrovan nijedan privatni dom za stara lica. Naša tri doma su kapaciteta 570 mjesta i zaista postoji potreba za proširenjem", naveo je Šovija.

Bogdanić: Rekonstrukcija UKC-a u skladu sa svim zakonima

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da su rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka i izgradnja sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ uređene u skladu sa svim zakonima u oblasti građevinarstva.

Bogdanić je rekao da je uslov Evropske investicione banke za odobrenje sredstava bio da u izgradnji bude angažovan međunarodni konsultant i međunarodni nadzor.

"U procesu rekonstrukcije ništa se nije moglo izmijeniti na projektu bez odobrenja konsultanta i nadzora", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije