BiH

Bogdanović oslobođen optužbi za zločine u Srebrenici

Bogdanović oslobođen optužbi za zločine u Srebrenici
Foto: Ilustracija | Bogdanović oslobođen optužbi za zločine u Srebrenici

SARAJEVO - Sud BiH oslobodio je Milana Bogdanovića optužbi za zločine počinjene u vrijeme napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije izvelo dovoljno dokaza za ubistva, prisilno preseljene, nezakonito zatvaranje i prisilne nestanke.

Bogdanović je oslobođen optužbe da je kao komandir šeste čete Posebnih jedinica policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik odgovoran za zarobljavanja muškaraca Bošnjaka i njihovo odvođenje na razne lokacije, te omogućavanje drugima da ih zlostavljaju i ubijaju, prenosi Birn.

"Nijedan svjedok nije vidio ni čuo da je optuženi preduzeo neku radnju iz optužnice niti da je naredio pripadnicima šeste čete nešto tako, odnosno Tužilaštvo nije dokazalo da su pripadnici te čete učestvovali u zarobljavanju, sprovođenju i omogućavanju drugima da ubijaju muškarce", obrazložila je predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković.

Bogdanović je oslobođen i druge tačke optužnice koja ga je teretila da je kao komandir Policijske stanice u Skelanima odgovoran za zatvaranje i nestanak bošnjačkih civila.

On je optužen da je nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije