BiH

Bojić na čelu komisije za OBA?

Bojić na čelu komisije za OBA?
Foto: N.N. | Bojić na čelu komisije za OBA?

SARAJEVO - Parlamentarci bi trebalo na narednoj sjednici Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za 21. mart, da imenuju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA), a intenzivno se spekuliše da bi to mogao biti Borislav Bojić, koji je u žiži javnosti nakon što je napustio SDS.

U narednih deset dana trebalo bi da se sastanu članovi Zajedničke komisije za nadzor nad OBA i predlože predsjedavajućeg.

Već duže vrijeme Komisija za nadzor nad OBA nema predsjedavajućeg, jer je s te funkcije smijenjen Nikola Špirić iz SNSD-a. Komisija se od tada sastala samo dva puta, a spekuliše se da bi sad, kada je izašao iz SDS-a i time iz pozicije, Bojić, koji je i na samom početku bio predložen za predsjedavajućeg ove komisije, mogao sjesti na to mjesto.

Izvor "Nezavisnih" kaže da nije isključeno ni da je postignut dogovor čelnika SDS-a i Bojića da on istupi iz stranke kako bi uzeo tu poziciju.

Bojić je na upit "Nezavisnih" da li su ove spekulacije tačne, rekao da se sada odmara i da ne razmišlja ni o čemu.

"Sedam dana sam na odmoru, ne razmišljam ni o čemu, kad odmor prođe, vidjećemo", rekao je kratko Bojić.

Damir Bećirović, Bojićev kolega iz komisije, koji dolazi iz opozicionog DF-a, ističe da su razlozi Bojićevog odlaska iz SDS-a druge prirode te da ne vjeruje da postoji "dil" u SDS-u, da Bojić izađe iz stranke da bi bio predsjedavajući komisije.

"Svakako, takvu priču ne bih podržao kao član komisije. Ne bih podržao prijedlog da predsjedavajući budu ni Bojić ni (Đorđo) Krčmar, jer ih ne doživljavam kao opoziciju", kazao je Bećirović.

Ono što je neke u parlamentu nagnalo da misle da se Bojić sprema za tu poziciju je i njegova izjava na zasjedanju Zajedničke komisiji za odbranu i bezbjednost nakon koje je, pola u šali, a pola u zbilji, rekao da će on sazvati sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad OBA.

Sama Komisija dovedena je u nezavidnu poziciju, jer predsjedavajući mora biti iz najjače opozicione partije u parlamentu BiH, a to je SNSD, koji od izglasavanja smjene Špirića u Predstavničkom domu BiH ne učestvuje u radu parlamentarnih komisija.

Odavno je trebalo sazvati sjednicu komisije, izabrati predsjedavajućeg, ali to se nije desilo do današnjeg dana.

"Na toj poziciji i treba da bude Srbin i takva mogućnost postoji", rekao je ranije Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije