BiH

Bojkot opozicije u NS RS, pao Dodikov veto

Bojkot opozicije u NS RS, pao Dodikov veto
Foto: Velibor Tripić | Bojkot opozicije u NSRS, pao Dodikov veto

BANJALUKA - Burna sjednica Narodne skupštine RS o odlukama Predsjedništva BiH na koje je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, stavio veto, završena je neusvajanjem Dodikovog zahtjeva za veto.

Naime, za Dodikovu odluku glasalo je 54 poslanika, dok su dva bila protiv, što znači da nema dvotrećinske većine za ulaganje veta.

Ključnim se pokazao odlazak Maksima Skoke i Gorana Selaka, poslanika SPS-a, i činjenica da su dva poslanika poslaničke grupe Zajedno za BiH, koja je bila prisutna, glasala protiv, odnosno potvrdila je odluke druga dva člana Predsjedništva BiH.  

U međuvremenu Duško Ivić, šef Poslaničkog kluba DNS-a, otklonio je spekulacije da će i ta stranka napustiti zasjedanje i  najavio da će glasati u skladu sa skupštinskom većinom, što se kasnije pokazalo tačnim.

U svojoj diskusiji Ivić je istakao da je vitalni nacionalni interes suviše važan za srpski narod u BiH da bi ga se lako odrekli.

Sjednica je započela u mirnom tonu Dodikovim obraćanjem, u kojem je narodne poslanike pozvao na srpsko jedinstvo i da ulože vitalni nacionalni interes na one odluke koje predstavnici Republike Srpske smatraju štetnim po RS, a da puste odluke koje su u interesu RS, poput otvaranja kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci i davanja agremana za ambasadore Dominikanske Republike, Bjelorusije i Azerbejdžana.

"Neću se ljutiti ako ovaj parlament potvrdi odluku druga dva člana Predsjedništva o otvaranju kancelarije ruske ambasade u Banjaluci jer sam od početka učestvovao u pregovorima oko toga", rekao je Dodik i pojasnio da je glasao protiv ove odluke iz principijelnih razloga, odnosno zato da ispoštuje zaključke NS RS o neučestvovanju u donošenju odluka zbog nametanja odredaba o genocidu od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Dodik je od poslanika zatražio da podrže njegov veto po više tačaka, poput onih koje se odnose na potpisivanje sporazuma između BiH i Turske o bezbjednosnoj saradnji, te sporazuma s Austrijom o rješavanju pitanja migracija.

Takođe, rekao je da bi NS RS trebalo da podrži njegov veto po pitanju sporazuma o graničnim prelazima s Hrvatskom, te o sporazumu o digitalizaciji arhivske građe bivše Jugoslavije.

Da bi odluke bile prihvaćene potrebna je bila dvotrećinska većina, što znači da je barem dio predstavnika opozicije trebalo da da svoj glas, s obzirom na to da je potrebno 56 poslanika.

Iako je Dodik pozvao na jedinstvo, sjednica je ubrzo nakon početka eskalirala obostranim uvredama, a kulminirala je nakon što je Dodik pročitao iskaz Slavka Vučurevića, bivšeg potpredsjednika PDP-a, o navodnom kriminalu i korupciji u toj stranci.

Tokom Dodikovog izlaganja u pressali NS RS poslanici SDS-a su najavili da će zbog Dodikovih uvreda napustiti zasjedanje, a ubrzo potom je i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, pozvao svoje poslanike da učine isto.

Borenović je na Dodikove tvrdnje iz Vučurevićevog iskaza o navodnim stanovima visokih funkcionera PDP-a u Londonu i navodnim kupovinama direktorskih pozicija za njihove stranačke funkcionere odgovorio najavom tužbe i ustvrdio da Dodik želi uništenje RS kako bi sakrio kriminal SNSD-a. 

Nakon izlaska poslanika PDP-a iz sale, na plenarnu sjednicu vratili su se Jelena Trivić i Ljubiša Krunić, poslanici PDP-a, a Trivićeva je Dodika indirektno optužila za dezerterstvo i izdaju u ratu, na šta je Dodik odgovorio optužbama na račun Trivićeve o njenoj navodnoj nekompetentnosti u govoru koji je trajao gotovo pola sata.

Nezvanično, vladajuća koalicija je pokušala produžiti trajanje zasjedanja, kako bi nakon najave bojkota dijela opozicije pokušali sakupiti dvotrećinsku većinu.

Dodika su, pored poslanika vladajuće većine, podržali i Željka Cvijanović, predsjednica RS, i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Cvijanovićeva je optužila opoziciju da svako visokorangirano i bitno političko i nacionalno pitanje za RS uprlja.

"Bojim se da će uz ovakav način političkog djelovanja opozicije naš put biti teži, ali neće biti nemoguć", navela je Cvijanovićeva.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, optužio je Dodika da pokušava iskoristiti opoziciju te da ne želi s njom da se konsultuje, dok ga je Igor Crnadak, poslanik PDP-a, optužio da se igra sa sudbinom srpskog naroda.

"Vi sad od nas tražite da glasamo s Džaferovićem i Komšićem. Šta bi se desilo da su druga dva člana Predsjedništva glasala protiv odluke o otvaranju kancelarije Ambasade Rusije? Onda bi to bilo spriječeno, a mi bismo ovdje mogli samo da igramo kolo", rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije