BiH

"Borba protiv terorizma ne smije stati"

"Borba protiv terorizma ne smije stati"
Foto: Srna | "Borba protiv terorizma ne smije stati"

SARAJEVO - Na današnjem sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma zaključeno je da se dobra saradnja i razmjena informacija između institucija u BiH, kao i na međunarodnom planu, mora razvijati u budućnosti na operativnom nivou radi prevencije i blagovremenog sprečavanja opasnosti od terorizma, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku u Tužilaštvu BiH, kojem je predsjedavala glavni tužilac Gordana Tadić, konstatovano je da treba jačati rad svake institucije u okviru njene nadležnosti s ciljem prikupljanja dokaza i procesuiranja ovih krivičnih djela.

Tadićeva je upoznala učesnike sastanka da je Tužilaštvo BiH u ovoj godini, u periodu od samo nekoliko mjeseci nakon izručenja BiH, podiglo optužnice protiv sedam lica koje ih terete za krivična djela terorizam i učestvovanje na stranim ratištima.

Prema njenim riječima, dvojica optuženih su neposredno nakon podizanja optužnice sporazumno priznala krivicu i izrečene su im pravosnažne presude.

"Zastoja u procesuiranju ovih predmeta nije bilo za vrijeme pandemije kovida-19, te su redovno realizovane aktivnosti koje su se odnosile na podizanje optužnica, produženje pritvora i druge aktivnosti u ovim predmetima", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se precizira da su do sada zbog krivičnih djela povezanih sa učešćem na stranim ratištima podignute optužnice protiv 32 osobe, od čega protiv 10 lica u prošloj i ovoj godini, te da je trenutno pet predmeta u fazi suđenja.

"Bitno je istaći da u predmetima za terorizam povezanim sa učešćem na stranim ratištima u Siriji nije bila nijedna oslobađajuća presuda, a do sada su pravosnažno izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina. Za sve optužnice za krivična djela povezana sa terorizmom izrečene su zatvorske kazne od oko 160 godina", navedeno je u saopštenju.

Tužioci Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH aktivno učestvuju u međunarodnim operacijama i imaju dobru saradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma, koja predstavlja opasnost na globalnom planu, dodaje se u saopštenju.

"Tužilaštvo, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, radi na više istraga povezanih sa krivičnim djelima terorizma, među kojima su i istrage koje se odnose na krivična djela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata, što zahtijeva posebnu pažnju nadležnih institucija", ističe se u saopštenju.

Centralne teme današnjeg sastanka odnosile su se na plan i analizu aktivnosti koje su preduzete kako bi se procesuirala krivična djela povezana sa terorizmom, te spriječile potencijalne opasnosti od terorističkih aktivnosti na području BiH.

Učesnici su bili glavni tužioci Republike Srpske i Federacije BiH, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, te direktori i visoki zvaničnici policijskih i bezbjednosnih institucija i agencija BiH, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i drugih institucija uključenih u rad Udarne grupe.

Predstavnici policijskih i bezbjednosnih institucija i agencija prezentovali su rad i aktivnosti institucija iz kojih dolaze, a razgovarano je o smjeru djelovanja u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u narednom periodu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije