BiH

Borenović: Vladajuće stranke da prestanu s manipulacijama o referendumu

Borenović: Vladajuće stranke da prestanu s manipulacijama o referendumu
Borenović: Vladajuće stranke da prestanu s manipulacijama o referendumu

BANJALUKA - Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović pozvao je vladajuće stranke da prestanu sa, kako je rekao, manipulacijama i obmanama građana u vezi sa referendumom o nezavisnosti Republike Srpske.

Borenović je podsjetio da su poslanici PDP-a pred kraj 2009. predložili parlamentu da zaduži Vladu da u roku od 90 dana pripremi neophodne pretpostavke i Skupštini predloži odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, ali da su protiv ili uzdržani bili svi poslanici SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i stranaka iz Federacije BiH.

On je novinarima predočio izvod iz glasanja o tom zaključku sa posebne sjednice od 28. decembra 2009.

Borenović je izrazio žaljenje zbog izlaska Marinka Umićevića iz ove stranke, ali je istakao da je to njegova lična odluka.

"Umićević me je prije dva dana obavijestio da više nije član partije. Zahvalili smo mu na korektnoj saradnji i odlučili da o tome ne polemišemo putem medija", rekao je Borenović.

Komentarišući ruski kredit Republici Srpskoj od 500 miliona dolara, Borenović je rekao da će podržati svaki dogovor sa starim ili novim kreditorom kojim će se smanjiti enormna godišnja rata kredita iz budžeta, ali ne i ako će se ta sredstva iskoristiti za pokriće tekućeg deficita bez smanjenja starih kredita.

"Ako će Rusija dati kredit od pola milijarde evra na duži rok kako bismo vratili nepovoljne kratkoročne kredite Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i komercijalnih banaka i smanjili godišnju ratu sa 550 na 250 miliona KM, to je dobro, ali ako će se iskoristiti za pokriće tekućeg deficita, a da ostaju stari krediti, to je glupost", rekao je Borenović.

On je naveo da je SNSD na prošloj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske vrlo vješto donio odluku o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu s namjerom da sve odluke o zaduživanju do 255 miliona KM donosi Vlada, a ne Skupština, kako bi se izbjegla rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije