BiH

"Bosanski problem" kodne riječi da predsjednik želi malo privatnosti

"Bosanski problem" kodne riječi da predsjednik želi malo privatnosti
Foto: N.N. | "Bosanski problem" kodne riječi da predsjednik želi malo privatnosti

U Bijeloj kući među agentima Tajne službe, čiji je zadatak obezbjeđenje predsjedničke porodice, postoje neformalne kodne riječi za svaki postupak, pa tako postoji i kodne riječi kada američki predsjednik sa svojom suprugom ima seksualne odnose.

Naime, kako pišu američki i britanski tabloidi, kodne riječi za ovu priliku su "bosanski problem". Kada šef smjene Tajne službe obavijesti agente da se američki predsjednik mora baviti "bosanskim problemom", agenti znaju da diskretno treba da se udalje iz predsjedničkih prostorija, jer američki predsjednički par želi malo privatnosti kako bi ostali sami.

"Sun" objašnjava da ova tradicija potiče još iz vremena dok je američki predsjednik bio Bil Klinton. S obzirom na to da je u to vrijeme BiH bila vrlo visoko na agendi spoljne politike SAD, Klinton je uspostavio neformalno pravilo da je rad na "bosanskom problemu" izuzetno težak, te da je potrebno da agenti i ostalo osoblje na jedan relativno duži period tokom dana napuste dio Bijele kuće koji u privatne svrhe koristi američki predsjednik. Vrlo brzo je agentima postalo jasno o čemu američki predsjednik "raspravlja" kada se posveti "bosanskom problemu".

Mediji pišu da je ova tradicija ostala i za vrijeme administracija koje su došle poslije Klintona. Tako su, kako pišu, na "bosanskom problemu" radili i predsjednici Džordž Buš Mlađi, Barak Obama i sada Donald Tramp.

Razlika je, ipak, u tome što, kako piše američki magazin "Marie Claire", trenutna prva dama Melanija Tramp rjeđe boravi u Bijeloj kući, pa osoblje ne može sa sigurnošću reći koliko često predsjednik Tramp mora raditi na "bosanskom problemu".

Kako piše američki "Daily Star", svaki predsjednik je imao neke svoje finese kad je u pitanju rad na "bosanskom problemu". Naime, kako piše ovaj dobro upućeni američki magazin, u vrijeme Obame privatno vrijeme američkog predsjedničkog para je među agentima tajne službe nosilo neslužbeni naziv "renegade", ali sam čin je i dalje nosio naziv "rasprava o bosanskom problemu", kao što je to bilo u vrijeme Klintonovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije