BiH

Bosić zakazao hitnu sjednicu na zahtjev SNSD-a

Bosić zakazao hitnu sjednicu na zahtjev SNSD-a
Foto: Arhivska fotografija | Bosić zakazao hitnu sjednicu na zahtjev SNSD-a

SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za sutra, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, sa jednom tačkom dnevnog reda: "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH".

Ovo je danas novinarima u Sarajevu potvrdio Mladen Bosić (SDS), predsjedavajući ovog doma.

Bosić je rekao da je dobio zahtjev Kluba poslanika SNSD-a s kratkim obrazloženjem i citiranim Izetbegovićevim izjavama.

"Očekujem da predlagači za hitnu sjednicu dostave materijal na osnovu kojeg bi se vodila rasprava", istakao je Bosić.

Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekao je da poslanici Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu smatraju da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma, jer su izjave Izetbegovića počele sistematično, 24. marta, na skupu SDA.

"Smatramo da je neophodno da Izetbegović dođe pred Predstavnički dom i da poslanicima dostavi informacije kojima on raspolaže, ko se naoružava u BiH", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, rekao je da SDA neće doći na sjednicu, jer smatra da je zahtjev SNSD-a obično politikantstvo.

"Smatram da se radi o najprizemnijoj zloupotrebi Predstavničkog doma u politikantske svrhe", kaže Džaferović i tvrdi da Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave.

Ističe da lider stranke čiji su poslanici inicirali takvu sjednicu skoro svaki dan daje izjave kojima prijeti teritorijalnom integritetu BiH i atakuje na suverenitet BiH.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH juče su vodili žustru raspravu o dnevnom redu, a cijela sjednica protekla je u međusobnom optuživanju i raspravama.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a, zatražila je da se na jučerašnjoj sjednici razmatra stanje u skladištu CIK-a BiH, ali nije bilo dovoljno glasova iz RS da se ova tačka stavi na dnevni red.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) podržao je inicijativu Pandurevićeve, a Nikola Lovrinović (HDZ BiH) Magazinovića je upitao koga, osim SDP-a, zastupa u Domu, poručivši mu da je "u ovaj parlament postavljen zahvaljujući trenutno važećem izbornom zakonu", a nakon toga konstatovao da ga čudi protivljenje Magazinovića, jer njemu odgovara ovaj izborni zakon zbog toga što njega nisu izabrali građani, nego "nakaradni pravilnik u Izbornom zakonu".

Poslanika SNSD-a Nikolu Špirića rasprave u ovom parlamentu podsjećaju, kaže, na devedesete. Još je dodao da je neozbiljno ponašanje parlamenta da odgovornost prebacuje na CIK, a posebno jer poslanici govore o neregularnosti izbora koji nisu ni održani.

Poslanici danas nisu podržali hitnu, a ni skraćenu proceduru izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku koje je predložio Nikola Lovrinović (HDZ BiH) te su prijedlog vratili u redovnu proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije