BiH

Bosnić prijeti ratom, a pušten na slobodu

Bosnić prijeti ratom, a pušten na slobodu
Bosnić prijeti ratom, a pušten na slobodu

BANJALUKA, SARAJEVO - Petorica vehabija koja se dovode u vezu sa terorizmom, zbog čega su prekjuče uhapšeni na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, puštena su nakon saslušanja na slobodu.

Za Huseina Bosnića, poznatijeg kao Bilal, koji je jedan od lidera vehabija u BiH, te Rusmira Kadrispahića, imama iz Zavidovića, Edina Zukića i Refika Talovića, kao i jednog muškarca kojem identitet nije poznat, Tužilaštvo BiH nije zatražilo pritvor.

Na slobodi je Bosnić iako se na YouTubeu nalazi snimak koji je, kako se nezvanično spominje, predmet ove istrage, a u kojem on otvoreno prijeti ratom.

Štaviše, iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja ih je uhapsila, saopšteno je da su osumnjičeni za "javno podsticanje na terorističke aktivnosti", što Bosnić, kojeg etiketiraju i kao "zvijezdu vehabijske estrade", zaista čini na spomenutom videu.

"Samo još jednom, kafire (nevjerniče), probaj dirnuti mudžahide, eto odmah sa svih strana, naše braće talibana, da ratom presude", tekst je koji pjeva Bosnić pred mnoštvom vehabija, što se vidi na spornom videu.

YouTube "izbaci" ovaj video čim se ukuca Husein Bosnić.

Zabrinjavajuća je i činjenica da je taj video do juče pogledalo 1.860 korisnika interneta, a može se zaključiti da je najpopularniji upravo među radikalnim islamistima, jer je dobio mnogo više "lajkova" nego "dislajkova".

Nije to sve - pojedini video-snimci "nanizali" su više od 150.000 pregleda, a mnoštvo ih je na internetu, i u njima je "centralna" figura upravo Bosnić. Na jednom od njih Bosnić pjeva: "Divan džihad uzdigao se iznad BiH", a u jednoj od pjesama čak i govori: "Sa eksplozivom na našim grudima otvorićemo put džihadu."

No, u Tužilaštvu BiH navode da za uhapšene nije zatražen pritvor, ali su saslušani.

"Nakon sprovedene akcije u više gradova u BiH, te izvršenih pretresa i privođenja osoba osumnjičenih za krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, a u vezi sa krivičnim djelom terorizma, pronađeni su i oduzeti dokazni materijali", potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Dokazi koji su pronađeni tokom hapšenja petorice vehabija biće proslijeđeni na stručna vještačenja, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu i nije isključeno da će sve rezultirati podizanjem optužnica.

Poznato je da je Bosnić blisko povezan sa Nusretom Imamovićem, liderom vehabija u Gornjoj Maoči, kod Brčkog, pa zbog toga ne čudi činjenica da su pretresi prekjuče obavljeni u Maoči, ali i u Bužimu, odakle je Bosnić. Policija je, osim ta dva mjesta, "češljala" i Sarajevo, Zavidoviće, Živinice i Banoviće.

No, izvor "Nezavisnih" blizak istrazi tvrdi da ovim predmetom nije obuhvaćen i Imamović, te da tokom pretresa ukupno osam stanova i drugih objekata nije pronađeno oružje.

"Ova prokleta država traži belaja"

Nakon što su mediji objavili vijest o hapšenju petorice vehabija, tekst je prenio i sajt putvjernika.com, na kojem je džihad centralna tema, i gdje je jedan posjetilac prokomentarisao: "Ova prokleta država stvarno traži belaja." Drugi mu forumaš, potom, savjetuje da bude oprezniji.

"Postoje mjesta i situacije kada je pametnije oćutat', pogotovo ako zaista želiš nešto napraviti po tom pitanju", naveo je forumaš, koji pita "neopreznog" istomišljenika: "Nije li ti palo na pamet da će oni pitati sad Bilala: A ko je onaj lik što govori da država traži belaja? Šta je on mislio pod belajem? Da li ih ti podstičeš na takve riječi i na takva djela?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije