BiH

Bošnjaci guraju nepotpune aplikacije za grantove

Bošnjaci guraju nepotpune aplikacije za grantove
Foto: Ilustracija | Bošnjaci guraju nepotpune aplikacije za grantove

SARAJEVO, BANJALUKA - Isplata 3,5 miliona KM grant sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH za sufinansiranje sportskih i kulturnih projekata dovedena je u pitanje jer se na silu i protivzakonito neuredne i nepotpune aplikacije određenih kulturnih manifestacija, uglavnom iz Sarajeva, žele svrstati u red ispravnih, saznaju "Nezavisne".

"Konkurs je završen, ali je procedura zaustavljena u kabinetu ministra. Članovi komisija iz reda srpskog i hrvatskog naroda izloženi su svakodnevnim pritiscima da pristanu da se određeni aplikanti iz bošnjačke komponente koji nisu ispunili formalne uslove konkursa uvrste u red uspješnih aplikanata, dok su bošnjački članovi komisije dobili instrukciju da se cijeli proces blokira", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara BiH.

Ipak, u Ministarstvu civilnih poslova BiH, na čijem čelu je kadar SDA Adil Osmanović, tvrde da se ne kasni s tim poslom te da komisije koje su formirane rade na provjeri kompletnosti dokumentacije i evaluaciji. Takođe naglašavaju da komisije imaju rok od 60 radnih dana, a koji još uvijek nije istekao, da pregledaju sve projekte.

Prema nezvaničnim informacijama, neke od nepotpunih aplikacija su one koje su dostavili Internacionalni teatarski festival - MESS, Sarajevski ratni teatar, Narodno pozorište, ali i Specijalna olimpijada i još neki sportski projekti, a koje se na sav mogući način pokušavaju progurati kao uredne.

Na pitanje da li je tačno da ove aplikacije nisu ispunile formalne uslove, u Ministarstvu civilnih poslova kažu da su komisije dužne da to provjere.

"S obzirom na to da još nisu istekli rokovi za završetak ovog posla, komisije rade na provjeri dokumentacije, i u ovoj fazi nije moguće dati pouzdane informacije o pojedinim projektima", kažu u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Inače, 3,5 miliona KM grant sredstava daju se za projekte institucija kulture, zatim međunarodne kulturne saradnje i podrške tehničkoj kulturi i inovatorstvu, a tu su i grantovi za sufinansiranje međunarodnih sportskih manifestacija i pripremu projekata za sredstva iz Fonda H2020. Ovaj novac dijeli sa uglavnom na tri jednaka dijela i institucijama kulture i sportskim klubovima sa područja RS pripada 33 odsto od ukupno 3,5 miliona KM. Rok za dostavljanje dokumentacije po konkursu raspisanom 24. jula istekao je 14. avgusta i odmah nakon toga komisije su otpočele s radom i završile proces otvaranja pristiglih aplikacija. Nakon toga sačinile su tabele aplikanata koji su u prvoj fazi ispunili sve uslove konkursa, a s obzirom na raspoloživi iznos sredstava sada treba pristupiti ocjenjivanju tih projekata.

"Tu je nastao zastoj u radu svih komisija iz razloga što su sve tabele dostavljene u kabinet ministra, odakle se pritiscima pokušavaju pojedini aplikanti uvrstiti u red uspješnih, a na to ne žele da pristanu Srbi i Hrvati", ispričao je isti izvor.

Nakon što su napravljene tabele aplikanata koji su ispunili uslove, procedura nalaže da se pristupi ocjenjivanju tih projekata, zatim da se sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava uspješnim aplikantima i sve se to dostavlja Adilu Osmanoviću, ministru civilnih poslova BiH, koji tu odluku predlaže Savjetu ministara BiH na usvajanje, a nakon toga ide isplata novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije