BiH

Bošnjaci i poplave koče gradnju zgrade IDDEEA?

Bošnjaci i poplave koče gradnju zgrade IDDEEA?
Foto: N.N. | Bošnjaci i poplave koče gradnju zgrade IDDEEA?

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH na predstojećoj sjednici trebalo bi da odluči da li će Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) raspisati tender za gradnju nove zgrade u Banjaluci, a kako stvari sada stoje, od toga najvjerovatnije neće biti ništa.

"Bošnjaci su protiv gradnje zgrade u Banjaluci jer smatraju da IDDEEA ne treba da gradi zgradu na zemljištu koje nije u vlasništvu BiH, odnosno koje joj je Republika Srpska samo ustupila na korištenje, ali i oni su svjesni da bi svaka druga odluka bila suluda", ispričao je "Nezavisnim" izvor blizak IDDEEA, dodajući da je veliko pitanje šta će odlučiti Savjet ministara BiH na sjednici u srijedu.

Inače, priča o izgradnji sjedišta IDDEEA  u Banjaluci, vrijednosti 16,3 miliona KM, počela je još 2009. godine, a Savjet ministara BiH kroz program višegodišnjih kapitalnih ulaganja od 2011. do 2014. godine odobrio je gradnju zgrade IDDEEA u Banjaluci i za to izdvojio novac.

Nakon toga Republika Srpska je IDDEEA na lokaciji bivše kasarne u Trapistima na 99 godina dodijelila zemljište za gradnju i od tada počinje procedura pribavljanja građevinske dozvole.

Grad Banjaluka građevinsku dozvolu vrijednu 1,4 miliona KM IDDEEA je izdao 2014. godine sa rokom važenja na tri godine, a malo poslije toga raspisan je i tender za gradnju zgrade, koji je propao.

Kasnije, odnosno krajem prošle godine, pokrenuta je procedura produženja važenja te dozvole i sada ona važi do 2020.

"U informaciji o kojoj će raspravljati Savjet ministara BiH opisani su faktori rizika gradnje zgrade na lokaciji za koju važi građevinska dozvola, a jedan od njih su i poplave, s obzirom na to da je taj prostor na kojem treba da se gradi zgrada 2014. godine bio potpuno pod vodom. Pored argumenta da zgradu ne treba graditi na lokaciji koja nije u vlasništvu BiH i poplave će biti jedan od razloga zbog kojih Bošnjaci neće podržati taj projekat", ispričao je isti izvor.

Slični problemi sa zemljištem javili su se i prilikom izgradnje graničnog prelaza na mostu u Bratuncu i Vlada Republike Srpske na kraju je UIO ustupila zemljište na korištenje "dok postoji potreba", ali ga nije trajno prenijela u vlasništvo UIO, odnosno BiH.

O izgradnji zgrade IDDEEA u Banjaluci nedavno je bilo riječi i u parlamentu BiH, a iz odgovora Ministarstva civilnih poslova BiH, pod čijom nadležnošću je IDDEEA, moglo se zaključiti da od gradnje zgrade na sadašnjoj lokaciji neće biti ništa.

Tada su u Ministarstvu civilnih poslova BiH rekli da IDDEEA insistira na lokaciji na kojoj će biti nosilac prava vlasništva i koja neće biti podložna plavljenju i puno udaljena od centra grada.

"Od politike zavisi šta će se odlučiti. U svakom slučaju, ukoliko se odustane od sadašnje lokacije, to bi značilo raspisivanje tendera za kupovinu novog zemljišta, pa nova građevinska dozvola ili na kraju krajeva kupovina poslovnog objekta. U tom slučaju propada 1,4 miliona KM", ispričao je "Nezavisnim" izvor iz Savjeta ministara BiH.

  • 16,3 miliona vrijednost investicije
  • 2009. počela priča o gradnji
  • 1,4 miliona koštala građevinska dozvola
  • 2017. godine produžen rok dozvoli i sada važi do 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije