BiH

Bošnjaci traže ugovor s Islamskom zajednicom

Bošnjaci traže ugovor s Islamskom zajednicom
Foto: N.N. | Bošnjaci traže ugovor s Islamskom zajednicom

SARAJEVO - Bošnjački zvaničnici nakon sastanka koji je organizovao Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA, zatražili su da se bez odlaganja zaključi osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice.

Kako je saopšteno nakon sastanka, kojem je prisustvovala i delegacija Islamske zajednice BiH predvođena reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, posebna pažnja bila je posvećena odnosima između BiH i Islamske zajednice i njenih pripadnika u BiH, rastućoj islamofobiji i antibošnjačkoj propaganti, bezbjednosnim prijetnjama s kojima se BiH suočava, zatim, kako navode, pokušajima istorijskog revizionizma, negiranja agresije, kao i položaju povratnika u RS.

Na sastanku je doneseno deset zaključaka, koji su poslati medijima, a u kojima se, između ostalog, navodi da najoštrije osuđuju neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju ekstremizma te da je krajnja namjera takvih ksenofobičnih i islamofobičnih tvrdnji da se svjetska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, a naročito njenim građanima muslimanima. Takođe odlučno odbacuju kao drsku, uvredljivu i potpunu neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na tlu BiH te tvrde da su Bošnjaci trajno opredijeljeni za očuvanje i jačanje cjelovite BiH kao demokratske, multietničke, evropske, sekularne i građanske države. Kako navode u zaključcima, Bošnjaci su autohtoni evropski narod koji je uvijek baštinio civilizacijske vrijednosti i "iako je nad njima počinjen genocid, oni nikada nisu uzvratili istom mjerom na zla i nasilje".

"Odlučno odbacujemo svaki pokušaj izjednačavanja branilaca i agresora i stvaranja vještačkih balansa kroz intenziviranje montiranih krivičnih procesa protiv branilaca BiH. Samo istina i pravda mogu biti temelj istinskog pomirenja i povratka povjerenja", navodi se u jednom od zaključaka.

Zaključcima se traži i od vlasti RS da "prestanu sistemsku diskriminaciju povratnika" te da je neprihvatljivo da se "Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS tretiraju kao građani drugog reda". Jedan od deset zaključaka odnosi se i na to da se u FBiH, u kantonima gdje to još nije urađeno, osigura ustavno-pravna ravnopravnost svih naroda i građana. Osim Izetbegovića i Kavazovića, sastanku su prisustvovali i Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice, te Šefik Džaferović i Safet Softić, prvi zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda BiH, Melika Mahmutbegović i Ramiz Salkić, potpredsjednici FBiH i RS, te Admir Čavka, šef Kluba koalicije Domovina u NS RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije