BiH

"Bošnjačke stranke pozivaju na anarhiju"

"Bošnjačke stranke pozivaju na anarhiju"
"Bošnjačke stranke pozivaju na anarhiju"

BANJALUKA - Odluka Vlade Republike Srpske o uređenju pitanja prebivališta i boravišta dok ne bude usvojen zakon na nivou BiH neće biti poništena, ocijenili su danas najviši zvaničnici RS.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da je odluka Vlade RS dobar potez jer uvodi više reda u RS u ovoj oblasti, a poziv da se ovo pitanje ne reguliše jeste poziv na anarhiju u BiH, što je, kako je ocijenio, antievropski pristup.

On se zapitao kako takva odluka može biti antidejtonska, kako to tvrde političari iz FBiH, kada je u nekim dijelovima BiH takva odluka već regulisana.

"To ne znači da smo se odrekli da uvedemo red u cijelu BiH, ali ako gospoda hoće da usvoje zakon koji bi važio u cijeloj BiH, a ako neće onda će važiti odluka RS", rekao je Radmanović, podsjetivši da svaka zemlja Evrope ima na ovaj način regulisano pitanje o prebivalištu da bi se znalo ko gdje živi.

"Ne sjećam se da smo bilo šta uradili u RS, a da to nije doživjelo napad iz Sarajeva, bez obzira na to koja je oblast, o čemu je riječ", istakao je Radmanović, kako je prenijela Srna.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine, za nedonošenje zakona o prebivalištu na nivou BiH okrivio je bošnjačke stranke u parlamentu BiH.

"Ova zakonska rješenja prošla su sve procedure u Predstavničkom domu parlamenta BiH, u Ustavnom sudu BiH i onda je raznim gimnastikama i izbornim korištenjem poslovničkih propusta taj zakon vraćen unazad, umjesto da se o njemu glasa u Domu naroda parlamenta BiH, čime bismo izbjegli mnoge komplikacije", rekao je Radojičić, kako je prenijela Srna.

On je podsjetio da je Narodna skupština usvojila Nacrt zakona o prebivalištu, dajući još jedan vremenski prostor da zakon o prebivalištu bude usvojen na nivou BiH, što bi, naglasio je, bilo optimalno rješenje.

Napomenuo je da je odluka Vlade RS donesena na osnovu zaključka NS RS, i to nakon što je federalni parlament usvojio zakon koji se odnosi na određena prava povratnika u RS.

"Onaj ko spori validnost neke odluke ima redovan ustavni put kojim može da se žali, kao što će i RS da se žali Ustavnom sudu BiH kada stupi na snagu zakon usvojen u parlamentu FBiH", zaključio je Radojičić.

Željka Cvijanović, premijerka RS, upozorila je da RS neće prihvatiti nikakvu intervenciju OHR-a i naglasila da visoki predstavnik ne može ni poništiti ovu odluku.

"Ovo je dobra odluka, usmjerena prvenstveno na bezbjednosni aspekt, te uvođenje reda u svim oblastima. Ovo društvo je prevazišlo instituciju OHR-a i ne znam zbog čega poslanici ili ministri koji zarađuju platu ne donesu odgovarajući zakon, već očekuju da to radi OHR", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, namjera Vlade nije bila da bilo kojoj etničkoj grupi bilo šta uskrati, već da uvede više reda u sistem bezbjednosti.

"Ako neko o sebi daje lažne podatke, uključujući mjesto prebivališta ili boravišta, zašto bi mu institucije ukazivale povjerenje? Imamo situaciju da se hiljade zvaničnih akata vrati nadležnim institucijama samo zato što ne mogu da budu isporučene jer nema primaoca na adresi koja je navedena", naglasila je Cvijanovićeva. Ona je dodala da treba voditi računa o tome šta su motivi da neko lažno prijavljuje boravište, te da može biti riječi o nekome ko je u ozbiljnom problemu kada je riječ o bezbjednosti i zakonitosti.

"Problem je što stranke iz FBiH ovo posmatraju isključivo u kontekstu dolazećih izbora, ali Vlada Srpske se prioritetno rukovodila bezbjednosnim aspektima", navela je Cvijanovićeva.

Podsjećamo, Vlada RS odluku je donijela prošlog četvrtka, nakon što, zbog bošnjačkih blokada u Domu naroda BiH, nije bilo moguće donijeti zakon na nivou države kojim bi bilo regulisano pitanje prebivališta i boravišta. Bošnjačke stranke su izrazile protivljenje toj odluci i pozvale visokog predstavnika da je ukine.

Bez uslova za državni zakon

Nisu stečeni uslovi da na narednoj sjednici Doma naroda BiH bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, rekao je juče Halid Genjac, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u tom tijelu.

Prema njegovim riječima, priča o vrlo važnoj i osjetljivoj problematici kao što je sloboda kretanja i izbora prebivališta krenula je u drugom pravcu i koristi se za potrebe predizborne kampanje.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma, naglasio je da je još neizvjesno da li će se ta tačka naći na dnevnom redu sjednice 29. aprila. Dodao je da ne zavisi od njega da li će u njegovom mandatu zakon biti moguće donijeti.

On je ocijenio da je na posljednjoj sjednici Doma naroda propuštena prilika da bude riješeno pitanje ovog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije