BiH

Brade protjerane pa vraćene na granicu

Brade protjerane pa vraćene na granicu
Foto: Ilustracija | Brade protjerane pa vraćene na granicu

SARAJEVO - Ustavni sud BiH poništio je dio Pravilnika o nošenju uniforme pripadnika Granične policije BiH u kojem je naređeno da policijski službenici ne smiju nositi bradu.

Ustavni sud je, naime, zaključio da je ta odredba protivna Ustavu BiH, Opštim ciljevima Evropske konvencije za ljudska prava, te da je, osim toga, i u suprotnosti sa pravom građana na privatni život i pravom da slobodno ispoljavaju svoja vjerska uvjerenja.

Odluka se odnosi na predmet koji je pokrenuo Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, a sporne odredbe usvojene su krajem januara ove godine.

Ukinuti član 1, stav 1, tačka 7. Pravilnika, u kojem je doslovno pisalo: "Policijski službenici, kada su u uniformi, brada im mora biti obrijana", prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku BiH".

Ustavni sud je, takođe, odlučujući u okviru apelacione nadležnosti, odbio kao neosnovanu apelaciju Medžlisa Islamske zajednice Mostar podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS od 23. oktobra 2014. godine, presude Višeg privrednog suda u Banjaluci od 23. februara 2012. godine i presude Okružnog privrednog suda u Trebinju od 30. juna 2011. godine, odbivši kao neosnovanu apelaciju "Rudnap Group – Minel kotlogradnja" a.d. Beograd, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS od 13. novembra 2014. godine.

Sud je ukinuo i odluku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH od 24. septembra 2014. godine i predmet mu vratio da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa članom II/3.e) Ustava BiH i članom 6, stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je, takođe, utvrdio da član 109, stav 6. Zakona o izvršnom postupku RS nije u skladu sa Ustavom BiH i članom 6, stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer je suprotan garancijama prava na pravično suđenje. Kako je pojašnjeno, sporni član propisuje da se istekom trećeg dana od dana isticanja na oglasnoj tabli smatra da je rješenje o namirenju dostavljeno svim licima koja imaju pravo da se iz prodajne cijene namire, a da pri tome nema elemenata koji bi učinili izvjesnim vrijeme isticanja na oglasnoj tabli kako bi se osigurale procesne garancije zainteresiranim licima za izjavljivanje pravnog lijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije